Πριν λίγα χρόνια μάς σόκαραν οι ανατριχιαστικές φωτογραφίες στα πακέτα τσιγάρων με τις επιπτώσεις του καπνίσματος στον ανθρώπινο οργανισμό.

Ωστόσο, οι εκστρατείες ενημέρωσης δεν έχουν προς το παρόν ευαισθητοποιήσει με άμεσο τρόπο τον κόσμο σχετικά με το ότι τα αποτσίγαρα είναι ο μεγαλύτερος, σε σημασία, ρύπος των ωκεανών.

Για να υπογραμμίσει το πρόβλημα, η Γαλλίδα καλλιτέχνης Αλίς Αμιέλ (Alice Amiel) προτείνει να αλλάξουν οι εικόνες και τα μηνύματα πάνω στα πακέτα τσιγάρων ώστε να αναδείξουν τη ρύπανση του περιβάλλοντος από τις γόπες, όπως εξηγεί το ΑΜΠΕ.

Οι περιβαλλοντιστές έχουν βάλει στο στόχαστρο αντικείμενα που ρυπαίνουν: από τις πλαστικές σακούλες μέχρι τα πλαστικά καλαμάκια. Ωστόσο, ο υπ’ αριθμόν ένα ρύπος είναι τα φίλτρα των τσιγάρων. «Είναι ξεκάθαρο ότι τα φίλτρα δεν είναι ευεργετικά ως προς την υγεία. Είναι, απλά, εργαλείο του μάρκετινγκ. Και κάνουν πιο εύκολο το να καπνίζει ο κόσμος» δήλωσε, στο NBC News, ο καθηγητής Δημόσιας Υγείας στο Πανεπιστήμιο του Σαν Ντιέγκο στις ΗΠΑ, Τόμας Νοβότνι. «Επιπλέον, με όλα αυτά τα πλαστικά απορρίμματα, είναι σημαντικός ρύπος. Για μένα, δεν θέλει και πολλή σκέψη το ότι δεν πρέπει να συνεχίσουμε να το επιτρέπουμε», προσέθεσε.

Τα νέα μηνύματα -φωτογραφίες και σύντομα κείμενα- που προτείνει η Αμιέλ για τα πακέτα τσιγάρων στόχο έχουν να ωθήσουν τους καπνιστές να πετούν τα αποτσίγαρα σε ειδικά υπαίθρια δοχεία απορριμμάτων ή σε τασάκια αντί στις παραλίες ή στον δρόμο. Τα σύντομα κείμενα ενημερώνουν ότι χρειάζεται να περάσουν 10 χρόνια για να εξαφανιστεί μια γόπα ή ότι μια γόπα μπορεί να ρυπάνει 400 λίτρα νερό ή ότι τα αποτσίγαρα είναι η πρώτη αιτία θανάτου των θαλάσσιων βιολογικών ειδών.

(Πηγή φωτογραφιών: ΑΜΠΕ)