Στην εισήγησή του στο Διεθνές Συνέδριο για την Πρωτοβουλία για την Κλιματική Αλλαγή στη Μεσόγειο, που πραγματοποιείται στη Βουλιαγμένη, ο πρωθυπουργός της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, τόνισε την ευαισθησία της τουρκικής κυβέρνησης απέναντι στα θέματα του περιβάλλοντος.

Ο Ρ. Τ. Ερντογάν τόνισε ότι η κυβέρνησή του είναι ιδιαίτερα ευαίσθητη απέναντι σε ο, τιδήποτε επηρεάζει την ισορροπία της φύσης.

Γι΄αυτό, είπε, ενδιαφέρει ιδιαίτερα την Τουρκία η πορεία της πρωτοβουλίας που ελήφθη στο Κιότο.

Ο Τούρκος πρωθυπουργός ανέφερε ότι στη χώρα του έχει προετοιμαστεί ένα νομοθετικό σχέδιο, το οποίο αφορά την προστασία του περιβάλλοντος και το σχεδιασμό της ανάπτυξης, με ιδιαίτερη ευαισθησία στα θέματα περιβάλλοντος για χρονικό ορίζοντα μέχρι το 2012.

Πρόσθεσε ότι ήδη η κυβέρνησή του είναι σε συζητήσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση, αναφορικά με το κεφάλαιο για το περιβάλλον, στις προενταξιακές συνομιλίες Τουρκίας- Ε.Ε.

Στο κεφάλαιο αυτό περιλαμβάνονται όλα τα θέματα που αφορούν την ύδρευση, τη διαχείριση των υδάτων, τη δασοπροστασία, την οικοδόμηση, θέματα τα οποία αποτελούν παραγράφους του κεφαλαίου αυτού.

Επεσήμανε επίσης ότι η χώρα του τα επόμενα χρόνια θα είναι ικανή να παράγει αιολική ενέργεια 20.000 μεγαλοκιλοβατόρων, ενώ η προσπάθεια συνεχίζεται για την εκμετάλλευση των Εναλλακτικών Πηγών Ενέργειας, καθώς η Τουρκία έχει περισσότερες από 2.040 ώρες ηλιοφάνειας.

Γι΄αυτό, κατέληξε, η Τουρκία συμμετέχει σε κάθε είδους προσπάθεια που αφορά το θέμα προστασίας του περιβάλλοντος και τις εξελίξεις που αφορούν την κλιματική αλλαγή.