Τεράστια είναι η καταστροφή από την μεγάλη πυρκαγιά που ξεκίνησε στις 4 Απριλίου και κατέκαψε μεγάλες εκτάσεις δασών σε απόσταση αναπνοής από το πυρηνικό εργοστάσιο του Τσέρνομπιλ στην Ουκρανία.

Η περιοχή είχε αναζωογονηθεί μετά το πυρηνικό δυστύχημα του 1986, αλλά η τελευταία πυρκαγιά προκάλεσε νέα καταστροφή.

Πολλά είναι τα βίντεο που έχουν κυκλοφορήσει που κατέγραψαν την καταστροφή την στιγμή που διαδραματιζόταν αλλά και αυτά που κατέγραψαν την επόμενη μέρα.

Προς το παρόν, τα επίπεδα ραδιενέργειας έμειναν σε φυσιολογικά επίπεδα καθώς υπήρχαν φόβοι πως θα απειλούνταν περιοχές εξαιτίας των πυκνών καπνών που προκάλεσε η φωτιά πάνω από τον ουρανό του Τσέρνομπιλ. Οι πυροσβέστες έχουν θέσει υπό έλεγχο τη φωτιά, η οποία όμως συνεχίζει να σιγοκαίει.

Εκατοντάδες ήταν οι πυροσβέστες που ρίχτηκαν στη μάχη και όποτε άλλαζε ο άνεμος οι φλόγες κατευθύνονταν προς τον ερημωμένο πυρηνικό σταθμό . Δεν έπρεπε να φτάσει εκεί η φωτιά γιατί θα είχαμε επανάληψη της κόλασης του 1986.

Οι πυροσβέστες δημιούργησαν μια ζώνη αποκλεισμού 1000 τετραγωνικών μιλίων και μετά την κατάσβεση όπως δείχνουν τα βίντεο που τραβήχτηκαν με drone επάνω από τα καμμένα, οι εικόνες θυμίζουν αποκάλυψη. Τα δέντρα έχουν καεί και μαζί με αυτά έχει καεί και η πανίδα του μεγάλου δάσους.