Για τις πιθανές επιπτώσεις που μπορεί να έχει η πυρκαγιά στο κόκκινο δάσος γύρω από το Τσερνόμπιλ μίλησε ο Καθηγητής Πυρηνικής Φυσικής και Στρατιωτικών Επιστημών ΣΣΕ, Θεόδωρος Λιόλιος στο Mega.

Σύμφωνα με τον ίδιο μετά την καταστροφή του πυρηνικού εργοστασίου στο Τσερνόμπιλ η γύρω περιοχή μολύνθηκε από βραχύβια και μακρόβια ραδιενεργά.

Υπάρχει ένα επίπεδο μόλυνσης, ωστόσο όλα τα πειράματα και οι μελέτες δείχνουν ότι σε περίπτωση πυρκαγιάς, οι επιπτώσεις από την ραδιενέργεια είναι πολύ μικρότερες σε σχέση με έκρηξη σε πυρηνικό εργοστάσιο και διαρροή ραδιενεργού υλικού ανέφερε ο καθηγητής.

Το επικινδυνότερο υλικό όλων, το Κέσιο, δεν αναμένεται να μετατραπεί σε ατμό σε μεγάλη ποσότητα, επομένως δεν είναι ανησυχητικό επισήμανε. Οι περιοχές κοντά στο Κίεβο θα ήταν αυτές που θα κινδύνευαν περισσότερο, αλλά οι μετρήσεις είναι καθησυχαστικές.

«Ζητήσαμε από τον υπολογιστή να χρησιμοποιήσει τα πραγματικά, ρεαλιστικά προγνωστικά δεδομένα των ΗΠΑ των προηγούμενων και επόμενων ημερών και να υπολογίσει τη μεταφορά αερίων μαζών σε 10, 100 και 1000 μέτρα της πυρκαγιάς. Βλέπουμε ότι η Ελλάδα δεν κινδυνεύει ιδιαίτερα, δεν αναμένουμε αέριες μάζες. Δεν κινδυνεύουμε όχι μόνο γιατί δεν μετρήθηκε αυξημένη ραδιενέργεια κοντά στο Κίεβο, όχι μόνο γιατί η πυρκαγιά δεν μετατρέπει το κέσιο σε μεγάλες ποσότητες αερολυμάτων, αλλά επειδή μας βοηθάει και ο καιρός. Αυτό δείχνουν τα προγράμματα» καθησύχασε.

«Προσωπικά δεν ανησυχώ καθόλου είπε για την πιθανότητα ραδιενέργειας στα τρόφιμα» πρόσθεσε.

Δείτε τη φωτογραφία της NASA: