Με επίκεντρο τις λίμνες Χειμαδίτιδα και Ζάζαρη του νομού Φλώρινας, εθελοντές του «Αρκτούρου» ξεκινούν πρόγραμμα παρακολούθησης της βίδρας, αυτού του σπάνιου είδους θηλαστικού, χρησιμοποιώντας ακόμα και αυτόματες φωτογραφικές μηχανές ανίχνευσης κίνησης.

Η άμεση παρατήρηση της βίδρας είναι πολύ δύσκολη καθώς κινείται τη νύχτα και αποφεύγει τον άνθρωπο. Η έρευνα έχει στόχο να συγκεντρωθούν στοιχεία ώστε να καταγραφεί η δομή και το μέγεθος του πληθυσμού καθώς επίσης η γενετική ποικιλότητα και η συγγένεια των εξεταζόμενων βίδρων, η διατροφή της και οι κύριες πηγές τροφίμων.

Η βίδρα είναι ένα θηλαστικό καλά προσαρμοσμένο σε νερό και σε ξηρά. Κατοικεί σε ποτάμια και λίμνες, σε αναπτυγμένες σε βλάστηση πλευρές της ακτής και σε βραχώδεις ακτές. Η παρουσία της εξασφαλίζει την καθαρότητα των ποταμών και των λιμνών που αποτελούν το βιότοπό της.

Έχει μια ευρεία κατανομή σε ολόκληρη την Ευρώπη, την Ασία και μέρη της Αφρικής. Η διατροφή της περιλαμβάνει κυρίως ψάρια, καθώς και τα αμφίβια ερπετά, πτηνά, καβούρια, αστακούς καθώς και μικρά θηλαστικά.

Η βίδρα εξαφανίστηκε από τους περισσότερους βιοτόπους της και καθώς το είδος της αποτελεί σημαντικό δείκτη υγείας των ορεινών υδάτων, προστατεύεται αυστηρά σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Όπως και για πολλά άλλα είδη του πλανήτη, οι σημαντικότεροι κίνδυνοι για την επιβίωση της προέρχονται από τον άνθρωπο και είναι η ρύπανση των ποταμών και των λιμνών, η αποξήρανση των υγροτόπων και τα υδροηλεκτρικά φράγματα.

Δείτε βίντεο