Τα αρχαιότερα απολιθώματα εντόμων σε ερωτική συνεύρεση ανακάλυψαν ερευνητές του πανεπιστημίου Capital Normal, στη βορειοανατολική Κίνα.

Τα απολιθώματα εντόμων που ζευγαρώνουν είναι εξαιρετικά σπάνια και μέχρι σήμερα παγκοσμίως έχουν βρεθεί περίπου 40, κυρίως σε κεχριμπάρι.

Οι Κινέζοι ερευνητές πραγματοποιούσαν ανασκαφές στην Εσωτερική Μογγολία όταν βρήκαν τα δυο έντομα προσκολλημένα μεταξύ τους.

Τα έντομα, του είδους Anthoscytina perpetua κάθονται αντικριστά και το αναπαραγωγικό όργανο του αρσενικού έχει διεισδύσει στο όργανο του θηλυκού.

Τα απολιθώματα χρονολογούνται στα μέσα της Ιουρασικής περιόδου, πριν 165 εκατομμύρια χρόνια, ωστόσο οι επιστήμονες εκτιμούν ότι οι σύγχρονοι συγγενείς των δυο εντόμων ζευγαρώνουν ακριβώς με τον ίδιο τρόπο ακόμα και σήμερα.

Οι ερευνητές υποθέτουν ότι τα έντομα ερωτοτροπούσαν όταν μια ηφαιστειακή έκρηξη απελευθέρωσε δηλητηριώδη αέρια, σκοτώνοντας κάθε ίχνος ζωής στην περιοχή, ακόμα και τα βακτήρια ή τους μύκητες που υπό άλλες συνθήκες θα είχαν αποσυνθέσει το σώμα τους.

Αργότερα οι άνεμοι μετέφεραν τα δυο έντομα σε κοντινή λίμνη, όπου και θάφτηκαν στα ιζήματα και διατηρήθηκαν για εκατομμύρια χρόνια.

Πηγή: econews.gr