Βρέθηκε φύκι ηλικίας ενός δισεκατομμυρίου ετών, το αρχαιότερο απολίθωμα πράσινου φυτού

Ήταν από τους μεγαλύτερους οργανισμούς πάνω στη Γη


ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
8:34
25/02/2020
Βρέθηκε φύκι ηλικίας ενός δισεκατομμυρίου ετών, το αρχαιότερο απολίθωμα πράσινου φυτού
3
loading

Μικροσκοπικά απολιθώματα φυκιών ηλικίας περίπου ενός δισεκατομμυρίου ετών, που βρέθηκαν στην Κίνα, είναι οι αρχαιότερες στον κόσμο ενδείξεις πράσινων φυτών.

Φαίνεται πως τα πράσινα φύκια υπήρχαν σε μεγάλους αριθμούς στις θάλασσες του πλανήτη πολύ προτού εμφανιστούν τα πρώτα σύγχρονα φυτά στην ξηρά πριν περίπου 450 εκατομμύρια χρόνια.

Τα αποτυπώματα των φυκιών του είδους Proterocladus antiquus, που έχουν μέγεθος μόνο ενός κόκκου ρυζιού, αλλά τότε ήταν από τους μεγαλύτερους οργανισμούς στη Γη, ανακαλύφθηκαν πάνω σε βράχους κοντά στην πόλη Νταλιάν της βόρειας Κίνας.

Τα πρώτα φυτά στη Γη ήταν απλοί μονοκύτταροι οργανισμοί, αλλά σταδιακά αναπτύχθηκαν πολυκύτταρα φυτά όπως το Proterocladus, το οποίο ανήκει στα λεγόμενα χλωρόφυτα μακροφύκη και είναι 200 εκατομμύρια χρόνια παλαιότερο από τα αρχαιότερα έως τώρα γνωστά πράσινα φυτά.

Οι οργανισμοί αυτοί ζούσαν σε ρηχά νερά μαζί με άλλους φωτοσυνθετικούς μικροοργανισμούς (μετατρέποντας το φως του ήλιου σε οξυγόνο) και τα σχήματα τους διατηρήθηκαν στα πετρώματα μέχρι σήμερα.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον κινεζικής καταγωγής γεωεπιστήμονα και παλαιοβιολόγο Σουχάι Σιάο του Ινστιτούτου Τεχνολογίας της Βιρτζίνια των ΗΠΑ (Virginia Tech), έκαναν τη δημοσίευση στο περιοδικό για θέματα οικολογίας και εξέλιξης «Nature Ecology & Evolution».

«Τα νέα αυτά απολιθώματα δείχνουν ότι τα πράσινα φύκια ήταν σημαντικοί παίκτες στον ωκεανό πολύ πριν οι απόγονοί τους μετακινηθούν στην ξηρά και πάρουν τον έλεγχό της. Η μελέτη μας δείχνει ότι τα πράσινα φύκια είχαν εξελιχτεί πριν ένα δισεκατομμύριο χρόνια, κάτι που μεταθέτει κατά περίπου 200 εκατομμύρια χρόνια στο παρελθόν την πρώτη εμφάνισή τους. Αυτά τα απολιθώματα συνδέονται με τους προγόνους όλων των σύγχρονων φυτών της ξηράς που βλέπουμε σήμερα», δήλωσε ο Σιάο σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Η ζωή στη Γη εξαρτάται από τα φυτά και τα φύκη για τροφή και οξυγόνο. Τα δέντρα και τα φυτά κάθε είδους στην ξηρά, όλα εξελίχθηκαν από τα πρώιμα είδη θαλάσσιων μικροσκοπικών φυκιών, που προηγήθηκαν κατά περίπου 450 εκατομμύρια χρόνια.

Δεν συμφωνούν όλοι πάντως οι επιστήμονες με τη θαλάσσια προέλευση των φυτών. Ορισμένοι πιστεύουν ότι τα πρώτα πράσινα φυτά εμφανίστηκαν σε ποτάμια και λίμνες και αργότερα εισέδυσαν στις θάλασσες.

Σήμερα υπάρχουν χιλιάδες είδη φυκιών, καφέ, κόκκινων και πράσινων. Το αρχαιότερο είδος φυκιού που έχει βρεθεί, είναι τα κόκκινα Rhodophyta ηλικίας 1,047 δισεκατομμυρίου ετών, ενώ το ελαφρώς νεότερο Proterocladus antiquus είναι το αρχαιότερο πράσινο φύκι. Όπως είπε ο Σιάο, μερικά σύγχρονα πράσινα φύκια (siphoncladaleans) μοιάζουν πολύ με εκείνους τους πανάρχαιους πράσινους προγόνους τους.

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ


ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

3
σχόλια
 1. avatar Ellraiser

  Ο άνθρωπος εμφανίστηκε στο τελευταίο δευτερόλεπτο του υπέροχου πλανήτη και στο επόμενο θα τον καταστρέψει.!

 2. avatar Τόνο Μάσας.

  Η ζωή σε εμβρυακή μορφή και η προέλευση όλων μας. Πόσο ασήμαντο φαίνεται σήμερα σε μας και πόσο σημαντικό είναι γι όλα αυτά που βλέπουμε γύρω μας..Η ζωή έχει την αξία και την σημασία που εμείς της δίνουμε.

  1. avatar Θα ξεριζώσω τις κοτσίδες μου

   Ρε τι σου κάνει ένα φυκι. Μελαγχολίες και καλά κρυμμένες ευαισθησίες, βγήκαν στην επιφάνεια! Δεν μας έχεις συνηθίσει σε τέτοια τονακο. Όλα καλα; Δίκιο έχεις σοφε γέροντα, μα συνήλθε μη σε πιάνουν συναισθηματισμοί. Για το φυκι μιλάμε, όχι για φυστίκι ούτε και για το φικι φικι. Μη σε παίρνει η κάτω βόλτα. Αλλά ξέρω εγώ γιατί τα κάνεις πονηρέ Μάσα αυτά. Όλα για τη μάσα. Επιθύμησε η μπάκα σου, σούσι και κλαίς και αναστενάζεις. Ομολόγησέ το δεν ήταν nori γι αυτό σε πιάνει η συγκίνηση αλλιώς θα το χλαπάκιαζες 🙂

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει