Η Κομισιόν «τραβά» το αυτί της Ελλάδας για την ατμοσφαιρική ρύπανση

«Να συμμορφωθεί με τις απαιτήσεις της οδηγίας 2008/50/ΕΚ για την ποιότητα του ατμοσφαιρικού αέρα»


ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
18:09
12/02/2020
Η Κομισιόν «τραβά» το αυτί της Ελλάδας για την ατμοσφαιρική ρύπανση
4
loading

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποστέλλει αιτιολογημένη γνώμη στην Ελλάδα προκειμένου να συμμορφωθεί με τις απαιτήσεις της οδηγίας 2008/50/ΕΚ για την ποιότητα του ατμοσφαιρικού αέρα, καλώντας τη να εξασφαλίζει αξιόπιστες μετρήσεις, να ενημερώνει το κοινό και να δίνει στοιχεία για την ατμοσφαιρική ρύπανση, καθώς και για την αποτελεσματικότητα των μέτρων για την ανάσχεση αυτής της ρύπανσης.

Στη συγκεκριμένη υπόθεση, σύμφωνα με ανακοίνωση της Επιτροπής, «η Ελλάδα δεν γνωστοποίησε στοιχεία για την κατάσταση που επικρατεί στο σύνολο της επικράτειάς της και δεν εξασφάλισε την παροχή στοιχείων σχετικά με τα σημεία όπου εμφανίζονται οι υψηλότερες συγκεντρώσεις διοξειδίου του αζώτου (NO2) στις οποίες είναι πιθανόν να εκτίθεται ο πληθυσμός». Αυτό οφείλεται, τονίζει η Επιτροπή, «στην εσφαλμένη τοποθεσία και ανεπάρκεια των σημείων δειγματοληψίας σε ορισμένους οικισμούς».

Η Ελλάδα, σύμφωνα με το ίδιο κείμενο, «έλαβε επίσης ανεπαρκή μέτρα για την όσο το δυνατόν συντομότερη μείωση της ρύπανσης από NO2 στην Αθήνα, η οποία υπερβαíνει το ανώτατο όριο από το 2010».

Τον Ιανουάριο του 2019 απεστάλη προειδοποιητική επιστολή. Δεδομένου ότι η εν λόγω χώρα εξακολουθεί να μην έχει συμμορφωθεί με τις υποχρεώσεις της, η Επιτροπή αποστέλλει πλέον αιτιολογημένη γνώμη.

Η Ελλάδα έχει προθεσμία δύο μηνών για να απαντήσει και να λάβει τα αναγκαία μέτρα για την ορθή λειτουργία του συστήματος παρακολούθησης της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, διαφορετικά η Επιτροπή μπορεί να παραπέμψει την υπόθεση στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Προειδοποιητική επιστολή σε Ρουμανία, Ελλάδα και Μάλτα

Παράλληλα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποστέλλει προειδοποιητική επιστολή προς τη Ρουμανία, την Ελλάδα και τη Μάλτα προκειμένου να εγκρίνουν τα πρώτα εθνικά τους προγράμματα ελέγχου της ατμοσφαιρικής ρύπανσης και να τα κοινοποιήσουν στην Επιτροπή, όπως απαιτείται βάσει της οδηγίας (ΕΕ) 2016/2284 σχετικά με τη μείωση των εθνικών εκπομπών ορισμένων ατμοσφαιρικών ρύπων.

Τα κράτη μέλη όφειλαν να υποβάλουν στην Επιτροπή το πρώτο εθνικό τους πρόγραμμα ελέγχου της ατμοσφαιρικής ρύπανσης έως την 1η Απριλίου 2019.

Προς το παρόν, και παρά τις προηγούμενες υπενθυμίσεις, σημειώνεται στο κείμενο της Επιτροπής η Ελλάδα, η Μάλτα και η Ρουμανία δεν έχουν εκπληρώσει τις υποχρεώσεις τους. Για τον λόγο αυτό, η Επιτροπή αποφάσισε να αποστείλει προειδοποιητική επιστολή, δίνοντας στις εν λόγω χώρες προθεσμία δύο μηνών για να απαντήσουν, να εγκρίνουν και να κοινοποιήσουν τα προγράμματά τους. Διαφορετικά, η Επιτροπή μπορεί να αποφασίσει να αποστείλει αιτιολογημένη γνώμη στις ρουμανικές, τις ελληνικές και τις μαλτεζικές αρχές.

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

4
σχόλια
 1. avatar ρεθυμνιωτης συνεχεια απο το προηγούμενο

  Ο διαολος το \'καμενε , και το ρολόι του Αγιου Μηνα , νταν , νταν , νταν , χτυπα τρεις η ωρα .
  Αλλο που δεν ήθελε κι ο Ανώγειανος . Γυρίζει λοιπον ατάραχος και λέει στον ακολουθουντα :
  Ηντα γελρας μωρε , ηντα γελρας . Καλρα παω !!!!

 2. avatar ρεθυμνιωτης

  Ήθελα και να \'ξερα , οταν περδεται καποιος παραγει co2 ; γιατι αν είναι έτσι , τότες την έχουμε χρωματισει ολοι μας απο το ευρωπαικο δικαστηριο .
  Και μιας και το \'φερε η κουβέντα ας γελάσουμε και ολίγον , μιας και το γέλιο έχει γίνει σπάνιο τα τελευταία χρονια για τους Έλληνες , οπότε γελάνε αραι και που , ακούγοντας ανέκδοτα , αλλοτες πραγματικά κι αλλοτες πολιτικα και ιδίως τώρα τελευταία .
  . Αυτος που πήγαινε καλά με την ωρα.
  Καποιος Ανωγειανος λοιπον , είχε τη θυγατέρα του παντρεμένη στο Ηράκλειο , και τακτικά την επισκεφτοταν , καθοτανε και λίγες μερες , ν\' αλλάξει περιβάλλον και να χορτάσει τη κόρη του και τα εγγονακια . Την τελευταία φορά λοιπον , κάποιο απόγευμα έκανε τη βόλτα του γύρω απο το κέντρο του Ηρακλειου . Περπατούσε στο δρομο του Αγιου Μηνα , χάζευε δεξα-ζερβά , όμως κάθε ντις και ντας του ξεφευγε κι απο μια . Περιττον να σας πω βέβαια πως το μεσημέρι την είχε ξεδιπλωσει με φασολάδα , οπότε δικαιολογημένος ο άνθρωπος . Πισω απ\' αυτόν όμως , ακολουθούσε κάνοντας τη βόλτα του και κάποιος άλλος Ηρακλειωτης . Ακουγε αυτος τα μπαχονιδια του Ανώγειανου , τσιμογελουσε , υποκωφα ομως , μην τυχόν και τον πάρει χαμπάρι , γιατί όπως και να το κάνουμε δεν πήγαινε όμορφα . Ελα ομως που όταν έφτανε κοντά στη εκκλησία του Αγιου Μηνα , του ξεφευγουνε τρεις απανωτες που θυμιζανε και κανόνι . Ε , τοτες πλεον δεν τα κατάφερε να συγκρατηθει ο πισω απ\' αυτόν , αφήνοντας ενα εξίσου τρανταχτο γελιο . Συνεχεια στο επόμενο

 3. avatar babis o flu

  Να βάλουμε ...ανεμιστήρες SISMSNS στην Αθήνα. Στην υπόλοιπη χώρα ο παραπάνω σχολιαστής.

 4. avatar Μ.

  Οκ το πιασα Μήτσο μ´ το υπονοπουμενο!!!!!
  Να αγορασουμ όλοι καινούργιο ηλεκτρικού αυτουκινητου !!!!!!!

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει