Μια νέα μέθοδο που θα μπορούσε να βάλει τέλος στα πειραματόζωα για την παραγωγή καλλυντικών ανέπτυξαν ερευνητές του Εθνικού Ινστιτούτου Αγροβιολογικών Επιστημών στην Ιαπωνία, με επικεφαλής τον Δρ. Toshiaki Takezawa.

Χρησιμοποιώντας σκληρές εικόνες και βίντεο οι ακτιβιστές προσπαθούν εδώ και δεκαετίες να ευαισθητοποιήσουν το κοινό για τα πειραματόζωα, ασκώντας πίεση στις κυβερνήσεις.

Τα πειράματα σε ζώα έχουν απαγορευτεί στην Ευρώπη, ωστόσο στις ΗΠΑ και στην Ιαπωνία συνεχίζονται και δεν απαγορεύονται από τη νομοθεσία.

Χάρη στην εξαιρετικά λεπτή μεμβράνη κολλαγόνου που ανέπτυξαν, οι Ιάπωνες ερευνητές ελπίζουν ότι σύντομα η βάναυση αυτή πρακτική θα καταστεί παρελθόν.

Τοποθετώντας τη μεμβράνη σε ένα ειδικό δοχείο, οι επιστήμονες κατάφεραν να καλλιεργήσουν ανθρώπινα κύτταρα κερατοειδούς.

Όπως προέκυψε μάλιστα από τις προκαταρκτικές δοκιμές, τα κύτταρα αυτά είναι τόσο αποτελεσματικά στην ανίχνευση τοξικών ουσιών όσο το μάτι ενός ζώου.

Στις δοκιμές τα κύτταρα κερατοειδούς εκτέθηκαν σε 30 διαφορετικά χημικά και τα αποτελέσματα ήταν ίδια με τα πειράματα σε ζώα.

Ειδικότερα, σε ποσοστό 90%, ο αριθμός των κυττάρων που καταστράφηκαν κατά τη διάρκεια της διαδικασίας ταίριαζε με τα αποτελέσματα προηγούμενων δοκιμών σε πειραματόζωα, ενώ σε ποσοστό 10%, τα αποτελέσματα με τη μέθοδο των κυττάρων κερατοειδούς ήταν ακόμα πιο ακριβή και αξιόπιστα από τις δοκιμές σε πειραματόζωα.

Πέρα από το θέμα της κακοποίησης, οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι τα πειράματα στα ζώα δεν είναι βιώσιμα μακροπρόθεσμα λόγω των φυσιολογικών διαφορών μεταξύ ανθρώπων και ζώων.

Επιπλέον αναφέρουν ότι συνεχίζουν να εντοπίζουν ίχνη τοξικότητας σε καλλυντικά που δοκιμάστηκαν σε μάτια κουνελιών και χαρακτηρίστηκαν ως «μη τοξικά».

Οι Ιάπωνες ερευνητές ευελπιστούν ότι μια μέρα η τεχνική τους θα χρησιμοποιείται για την προσομοίωση κυττάρων από κάθε σημείο του σώματος, με στόχο την καθολική κατάργηση των πειραμάτων στα ζώα.

Πηγή: econews.gr