Με την πρώτη ματιά, το τελευταίο εύρημα της NASA θυμίζει… γιγάντια τσιχλόφουσκα. Πρόκειται για τον πλανήτη GJ 504b, που ανακαλύφθηκε πρόσφατα, ο οποίος είναι, σύμφωνα με τη Διαστημική Υπηρεσία των ΗΠΑ, τέσσερις φορές μεγαλύτερος από τον Δία.

«Είναι πολύ δύσκολο να εξηγηθεί η δημιουργία του, με βάση το υπάρχον μοντέλο σχηματισμού πλανητών», τόνισε ο Markus Janson, μέλος της ομάδας που ανακάλυψε τον GJ 504b. «Η ανακάλυψή του οδηγεί σε επανεκτίμηση των εναλλακτικών θεωριών για τη δημιουργία πλανητών ή πιθανώς την επανεξέταση ορισμένων πτυχών της», πρόσθεσε.

Η σχετικά μικρή «ηλικία» του πλανήτη και το ηλιακό του σύστημα απασχολούν τη NASA, σύμφωνα με άλλο μέλος της ομάδας που τον ανακάλυψε, τον Michael McElwain. Ο ίδιος τόνισε πως είναι η ηλικία του που ευθύνεται για το φούξια χρώμα του, σύμφωνα με την ιστοσελίδα weather.com.

Σύμφωνα με τον ΜcElwain, ο ήλιος του GJ 504b είναι ηλικίας 160 εκατομμυρίων ετών, κάτι που δείχνει πως το ηλιακό του σύστημα, και κατ’ επέκταση και ο ίδιος, ακόμα αλλάζει.

Η μελέτη των αλλαγών αυτών μπορεί να οδηγήσει σε νέες ανακαλύψεις σχετικά με το σχηματισμό πλανητών αλλά και σχετικά με το μέλλον του δικού μας ηλιακού συστήματος.

«Ο ήλιος μας έχει διανύσει το μισό της παραγωγικής ως προς την ενέργεια ζωής του ενώ ο GJ 504 βρίσκεται στο ένα τριακοστό της ηλικίας του», πρόσθεσε ο McElwain. «Η μελέτη αυτών των συστημάτων είναι σαν να μελετάμε τη νεανική ηλικία του δικού μας ηλιακού συστήματος».