Αυτός είναι ο δεύτερος επισκέπτης από άλλο ηλιακό σύστημα

Η κοντινότερη φωτογραφία του κομήτη «Μπορίσοφ» είναι πραγματικότητα


ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
13:30
27/11/2019
Αυτός είναι ο δεύτερος επισκέπτης από άλλο ηλιακό σύστημα
2
loading

Μια νέα φωτογραφία, την κοντινότερη έως τώρα του διαστρικού κομήτη «Μπορίσοφ» (2l/Borisov), του δεύτερου επισκέπτη του ηλιακού μας συστήματος που έρχεται από κάποιο άλλο ηλιακό σύστημα τράβηξαν οι αστρονόμοι του Πανεπιστημίου Γιέηλ των ΗΠΑ.

Η νέα φωτογραφία, που τραβήχτηκε στις 24 Νοεμβρίου με το τηλεσκόπιο Κεκ της Χαβάης, αποκαλύπτει ότι η ουρά του κομήτη έχει μήκος σχεδόν 160.000 χιλιομέτρων και είναι περίπου 14 φορές μεγαλύτερη από τη Γη. Ο στερεός πυρήνας του κομήτη έχει διάμετρο μόνο ενάμισι χιλιόμετρο περίπου.

«Προκαλεί ένα αίσθημα ταπεινότητας να συνειδητοποιείς πόσο μικρή είναι η Γη δίπλα σε έναν επισκέπτη από άλλο ηλιακό σύστημα» δήλωσε ο αστρονόμος Πίτερ βαν Ντόκουμ.

Ο κομήτης, που είχε για πρώτη φορά γίνει αντιληπτός φέτος το καλοκαίρι, συνεχίζει να πλησιάζει τη Γη και θα φθάσει στο κοντινότερο σημείο του από αυτή -περίπου 300 εκατομμύρια χιλιόμετρα- στις αρχές Δεκεμβρίου.

Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι ο «Μπορίσοφ» (πήρε το όνομα του ερασιτέχνη αστρονόμου της Κριμαίας που πρώτος τον είδε) σχηματίστηκε σε κάποιο άλλο ηλιακό σύστημα και εκτοξεύθηκε στο διαστρικό χώρο μετά την παρ' ολίγον σύγκρουση του με ένα πλανήτη στο μητρικό σύστημά του.

Όσο ο κομήτης πλησιάζει τη Γη και τον Ήλιο απελευθερώνει περισσότερα αέρια και σκόνη στην ουρά του. Ήδη αστρονόμοι σε διάφορα μέρη χρησιμοποιούν τα τηλεσκόπια τους για να παρατηρήσουν τον σπάνιο επισκέπτη, ο οποίος μπορεί να μεταφέρει πληροφορίες για τους θεμέλιους λίθους των πλανητών σε άλλα ηλιακά συστήματα.

(φωτογραφία από ΑΠΕ-ΜΠΕ με πηγή Pieter van Dokkum-Cheng-Han Hsieh-Shany Danieli-Gregory Laughlin)

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ


ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

2
σχόλια
 1. avatar Ευχή για ένα καλύτερο μέλλον

  Πέσε,
  κομήτη,
  να σώσεις τον πλανήτη.

 2. avatar Τόνο Μάσας.

  Γιατί δεν γράφετε ΛΑΘΡΟ-κομήτης?
  είναι οι ΛΑΘΡΟ-κομήτες και πόσοι είναι οι ΛΑΘΡΟ-μετεωρίτες μπορείτε να μας πείτε?
  Να πάνε πίσω στα δικά τους ηλιακά συστήματα. Δεν έχουν καμιά σχέση με το Ελληνικό ηλιακό σύστημα.

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει