Η εταιρία που φτιάχνει «κρέας» από… αέρα

Η ζωική ουσία που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να φτιάξει μπέργκερ, κοτόπουλο, γαλοπούλα


ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
7:51
25/11/2019
Η εταιρία που φτιάχνει «κρέας» από… αέρα
2
loading

Ούτε λέξεις δεν έχουμε ακόμα για να περιγράψουμε αυτό που κάνει η Air Protein, μια μικρή επανάσταση που έχει να κάνει με την παραγωγή ζωικής πρωτεΐνης από… αέρα.

Η εταιρία ανακοίνωσε προσφάτως πως έφτιαξε μια ζωική ουσία από αέρα που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να φτιάξει μπέργκερ, κοτόπουλο, γαλοπούλα και κάθε ζωϊκό προϊόν εκεί έξω.

Ακόμα και πλούσια σε πρωτεΐνες ζυμαρικά, δημητριακά και ροφήματα.

Στις πρώτες μέρες των διαστημικών πτήσεων, η NASA είχε καταλήξει σε μια ιδέα για την παραγωγή τροφίμων από το διοξείδιο του άνθρακα που απελευθέρωναν οι αστροναύτες. Κάτι που θα επέτρεπε στους αστροναύτες να τρώνε ουσιαστικά τον… αέρα μέσα στα διαστημικά σκάφη.

Παρά το γεγονός ότι η ιδέα δεν υλοποιήθηκε ποτέ, η Air Protein χρησιμοποίησε την ίδια αρχή για να φτιάξει κρέας χωρίς κρέας, χωρίς ζωικό προϊόν δηλαδή, ελπίζοντας να θρέψει εκατομμύρια ανθρώπους στη Γη.

Η εταιρία ανέπτυξε μια προβιοτική διαδικασία παραγωγής που επιστρατεύει μικρόβια για να μετατρέψουν το διοξείδιο του άνθρακα της ατμόσφαιρας σε μια πρωτεϊνική ουσία που περιέχει την ίδια σύσταση αμινοξέων με την πραγματική ζωική πρωτεΐνη.

Τα μικρόβια αναπτύσσονται μέσα σε δεξαμενές ζύμωσης και τρέφονται με νερό, διοξείδιο του άνθρακα, οξυγόνο, άζωτο και μερικά θρεπτικά συστατικά. Και αποδίδουν ένα καφέ «αλεύρι», το οποίο αποτελείται κατά 80% από πρωτεΐνη και έχει «ουδέτερη γεύση».

Κι ενώ δεν είναι ακριβές να αποκαλέσεις αυτή την ουσία «κρέας», η Air Protein ισχυρίζεται πως αν αναμειχθεί με άλλα συστατικά, αποδίδει ζωικά υποκατάστατα. Η διευθύνουσα σύμβουλος της εταιρίας, Lisa Dyson, ξεκίνησε άλλωστε την πρωτοβουλία όταν είδε ερευνητικά πως οι μονοκύτταροι οργανισμοί μπορούν να μετατρέψουν το διοξείδιο του άνθρακα σε θρεπτικά συστατικά.

Θα πρέπει βέβαια να περιμένουμε ένα διάστημα πριν δούμε τα καινοτόμα προϊόντα της στα ράφια, καθώς απέχουμε ακόμα από τη μετατροπή της τεχνολογίας σε βρώσιμες εναλλακτικές.

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

2
σχόλια
  1. avatar jbr

    Ίσως μια από μεγαλύτερες εφευρέσεις των τελευταίων ετών

  2. avatar Xountalas

    Έρχονται δεύτεροι πες τους, αυτά τα έχει κάνει ήδη ο Τσίπρας!

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει