Λεοντίδες: Βροχή από πεφταστέρια την Κυριακή 17 Νοεμβρίου

Η πιο πρόσφατη θεαματική χρονιά τους ήταν το 2001


ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
9:52
15/11/2019
Λεοντίδες: Βροχή από πεφταστέρια την Κυριακή 17 Νοεμβρίου
1
loading

Βροχή από Λεοντίδες θα σημειωθεί το βράδυ της Κυριακής 17 Νοεμβρίου έως τα χαράματα της Δευτέρας στο βόρειο ημισφαίριο, που περιλαμβάνει και την Ελλάδα.

Εφόσον δεν υπάρχουν σύννεφα (πράγμα μάλλον δύσκολο λόγω της αναμενόμενης κακοκαιρίας), οι συνθήκες θα είναι κατάλληλες για νυχτερινή παρατήρηση, με δεδομένο ότι η επόμενη πανσέληνος θα είναι στις 23 Νοεμβρίου, οπότε ο ουρανός θα είναι σχετικά σκοτεινός.

Οι Λεοντίδες είναι μια μέσης θεαματικότητας βροχή διαττόντων, η οποία όμως κατά καιρούς εξελίσσεται σε άκρως εντυπωσιακή. Συνήθως δημιουργεί 15 πεφταστέρια ανά ώρα, αλλά κάθε περίπου 33 χρόνια εμφανίζουν ένα περιοδικό αποκορύφωμα με εκατοντάδες ή και χιλιάδες μετέωρα την ώρα. Η πιο πρόσφατη θεαματική χρονιά τους ήταν το 2001.

Η βροχή των διαττόντων διαρκεί από τις 6 έως τις 30 Νοεμβρίου και φαίνεται να προέρχεται από τον αστερισμό του Λέοντα, απ’ όπου πήρε και το όνομά της.

Στην πραγματικότητα, πρόκειται για τα σωματίδια της σκόνης που έχει αφήσει πίσω της η ουρά του κομήτη 55Ρ/Τέμπλ-Τατλ, ο οποίος ανακαλύφθηκε το 1865 και κάθε Νοέμβριο τα απομεινάρια του διασταυρώνονται με την τροχιά της Γης. Ο κομήτης θα πλησιάσει ξανά τη Γη το 2031 αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Καθώς η Γη περιφέρεται γύρω από τον Ήλιο, τα απομεινάρια του κομήτη συναντούν το ανώτερο στρώμα της ατμόσφαιρας του πλανήτη μας, αναφλέγονται λόγω της τριβής και σχηματίζουν φωτεινές σφαίρες, γνωστές ως «πεφταστέρια» ή διάττοντες ή μετέωρα.

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ


ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

1
σχόλιο
  1. avatar φωφω

    Πρώτοι οι αρχαίοι έλληνες κατάλαβαν ότι οι διαττονες,δεν ήταν αστέρια,γιατί αν συνέβαινε κάτι τέτοιο,έπρεπε με το καιρό τα αστέρια να χαθούν. Ακολουθώντας τη δική τους τροχιά,όταν βρεθεί κοντά στη γη,έλκετε από αυτή κ μπαίνει στη ατμόσφαιρα,αποτέλεσμα τής τριβής,θέρμανση ,ανάφλεξη τού σωματιδίου. Εμφανίζονται στο ύψος 100_120χιλ από τη επιφάνεια τής γης.

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει