Οι παγκόσμιες εκπομπές αερίων, που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου ενδέχεται, στην περίπτωση που διατηρηθούν σε ισχύ οι σημερινές πολιτικές, να υπερβούν μέχρι το 2020 κατά ένα τρίτο το όριο πέραν του οποίου διαγράφεται προοπτική επικίνδυνης υπερθέρμανσης του πλανήτη, υποστηρίζει η WWF International σε μελέτη που παρουσίασε στο πλαίσιο των κλιματικών συνομιλιών των Ηνωμένων Εθνών, που διεξάγονται στην Κίνα.

Η μελέτη, με τίτλο «Φράζοντας το Χάσμα: ένας εύκολος οδηγός για ένα ασφαλές κλιματικό μέλλον», υποστηρίζει ότι οι πρόσφατες επιστημονικές έρευνες δείχνουν πως απαιτείται μείωση, μέχρι το 2020, των ετήσιων εκπομπών σε 44 γιγατόνους ισοδυνάμου διοξειδίου του άνθρακα ως προϋπόθεση για περιορισμό της ανόδου της θερμότητας κατά 2° Κελσίου σε σχέση με τα επίπεδα της προ-βιομηχανικής εποχής.

Επιπλέον, η απάλειψη «παράθυρων» στις δεσμεύσεις που έγιναν στο πλαίσιο της Συμφωνίας της Κοπεγχάγης θα εξασφαλίσει την ετήσια εξοικονόμηση εκπομπών ύψους 2,4 γιγατόνων ισοδυνάμου διοξειδίου του άνθρακα το χρόνο, κλπ.

Η μελέτη προσφέρει στους διαπραγματευτές και στους υπεύθυνους για τη χάραξη πολιτικής ένα εύκολο οδηγό για ένα ασφαλές κλιματικό μέλλον εξετάζοντα διάφορους τρόπους για το φράξιμο του χάσματος στους γιγατόνους. Κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για το ότι ο κόσμος είναι πολύ κοντά στο να εξαντλήσει τον «προϋπολογισμό άνθρακα» – το όριο των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα και άλλων αερίων του θερμοκηπίου θα κρατήσει τις συγκεντρώσεις στην ατμόσφαιρα κάτω από τα όρια τα οποία θα πυροδοτήσουν ενδεχομένως επικίνδυνη αλλαγή του κλίματος.