Φωτογραφίες από την καθαρότερη λίμνη στον κόσμο, στην οποία απαγορεύεται το κολύμπι, τράβηξε ο φωτογράφος Klaus Thymann τον Φεβρουάριο.

Η «Γαλάζια Λίμνη» βρίσκεται στο Νότιο Νησί της Νέας Ζηλανδίας και για να τη φωτογραφίσει ο Thymann πήρε έγκριση από την κυβέρνηση και τους αυτόχθονες Maori, που θεωρούν το νερό της ιερό.

Ο φωτογράφος χαρακτήρισε την εμπειρία μοναδική, ενώ ανέφερε ότι δεν έχει ξαναδεί τόσο καθαρό νερό.

Η ορατότητα στη λίμνη φθάνει μέχρι και τα 80 μέτρα, κάτι που την καθιστά την καθαρότερη στον κόσμο.

Το νερό της προέρχεται από μια παγωμένη λίμνη λίγο πιο ψηλά, που ονομάζεται Constance.

Όταν οι πάγοι λιώνουν το νερό της Constance φιλτράρεται στους βράχους και καταλήγει στη Γαλάζια Λίμνη, όπου και παραμένει για 24 ώρες πριν διαρρεύσει στο ποτάμι. Η σύντομη αυτή παραμονή εξασφαλίζει εξαιρετική διαύγεια και καθαρότητα.

Το τίτλο της καθαρότερης λίμνης στον κόσμο διεκδικεί και μια άλλη Γαλάζια Λίμνη στο νησί «North Stradbroke Island», ανοιχτά του Κουίνσλαντ.

Οι ερευνητές χαρακτηρίζουν τη λίμνη «κλιματικό πρόσφυγα» και υποστηρίζουν πως έχει την ίδια χημική σύνθεση και βρίσκεται στην ίδια ακριβώς κατάσταση με αυτή που βρισκόταν πριν 7.500 χρόνια.

Όπως επισημαίνουν, αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι τα νερά της ξηραίνονται σε έναν παρακείμενο βάλτο και αναπληρώνονται από τον υπόγειο υδροφόρο ορίζοντα κάθε 35 χρόνια.

Πηγή: econews.gr