«Ξεμένει» από φυσικούς πόρους ο πλανήτης, τους καταναλώνουμε πιο γρήγορα απ’ όσο ανανεώνονται

Καμπανάκι κινδύνου από την οργάνωση Global Footprint Network


ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
9:12
29/07/2019
«Ξεμένει» από φυσικούς πόρους ο πλανήτης, τους καταναλώνουμε πιο γρήγορα απ' όσο ανανεώνονται
8
loading

Με πίστωση ζει από σήμερα η ανθρωπότητα, καθώς κατανάλωσε ήδη όλους τους φυσικούς πόρους που μπορεί να ανανεώσει ο πλανήτης φέτος, δύο ολόκληρους μήνες νωρίτερα απ’ ό,τι πριν από είκοσι χρόνια — και νωρίτερα από ποτέ — σύμφωνα με τους υπολογισμούς της μη κυβερνητικής οργάνωσης Global Footprint Network.

«Η ανθρωπότητα καταναλώνει το τρέχον διάστημα τους πόρους του πλανήτη 1,75 φορές ταχύτερα» από τις δυνατότητες των οικοσυστημάτων να τους ανανεώνουν, υπογράμμισε η ΜΚΟ σε ανακοίνωσή της.

«Εξαντλούμε το φυσικό κεφάλαιο του πλανήτη μας, θέτοντας σε κίνδυνο τη μελλοντική δυνατότητά του να αναγεννά» πόρους προειδοποιεί η Global Footprint Network.

Οι καταναλωτικές συνήθειες κατά χώρα παρουσιάζουν τεράστιες αποκλίσεις, όπως σημειώνει το ΑΜΠΕ. Έτσι, «το Κατάρ έφρασε την ημέρα υπέρβασης» των πόρων που του αναλογούσαν για φέτος «έπειτα από μόλις 42 ημέρες» μέσα στη χρονιά, αλλά «η Ινδονησία θα έχει καταναλώσει όλους τους πόρους που της αναλογούν για τη χρονιά έπειτα από 342 ημέρες», σημειώνει το Παγκόσμιο Ταμείο για τη Φύση (WWF), οργάνωση που συνδέεται με το Global Footprint Network. Επιπλέον, «αν όλος ο κόσμος ζούσε όπως οι Γάλλοι, θα χρειαζόμασταν 2,7 πλανήτες» και 5 πλανήτες αν όλοι οι κάτοικοι του κόσμου υιοθετούσαν τον τρόπο που καταναλώνουν οι Αμερικανοί.

Για να μετακινηθεί ξανά η λεγόμενη ημέρα υπέρβασης προς την 31η Δεκεμβρίου, το κύριο που πρέπει να γίνει είναι «να μειωθούν οι εκπομπές αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου», που αποτελούν αφ’ εαυτών «το 60% των οικολογικού μας αποτυπώματος», εκτιμά η WWF. «Μειώνοντας τις εκπομπές CO2 κατά 50%, θα μπορούσαμε να κερδίσουμε 93 ημέρες τον χρόνο, δηλαδή να φθάσει η ημέρα υπέρβασης στον Οκτώβριο», κατά την ίδια ΜΚΟ.

«Μειώνοντας κατά το ένα δεύτερο την κατανάλωση ζωικών πρωτεϊνών, θα μπορούσαμε να αναβάλλουμε την ημέρα υπέρβασης κατά 15 ημέρες τον χρόνο» και, μειώνοντας τη σπατάλη τροφίμων περί το ένα δεύτερο κατά άλλες δέκα ημέρες, πάντα κατά τους υπολογισμούς του WWF.

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ


ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

8
σχόλια
 1. avatar tavanoprokas6

  Σε αυτό το σημείο έχω χάσει κάθε ελπίδα για τα παιδιά μας. Οι περισσότεροι απλοί άνθρωποι δεν θέλουν να ξεβολευτούν. Οι άνθρωποι που μπορούν να κάνουν πραγματικά κάτι έχουν θεοποιήσει το χρήμα και δεν πρόκειται να αλλάξουν τον ναρκισσισμό τους. Οδηγούμαστε μέσα από ένα σπιράλ εγωισμού και άρνησης της αλήθειας στην σίγουρη καταστροφή. Προετοιμαστείτε για το χειρότερο. Πλησιάζει πιο σύντομα από όσο φαντάζεστε.

 2. avatar Giorgis

  Αν είναι αλήθεια ότι καταναλώνουμε τους πόρους του πλανήτη 1,75 φορές ταχύτερα από τις δυνατότητες των οικοσυστημάτων να τους ανανεώνουν, τότε απαιτείται άμεσος παγκόσμιος έλεγχος γεννήσεων με στόχο τη μείωση πληθυσμού στο μισό στα επόμενα 30 χρόνια, ελπίζοντας ότι θα προλάβουμε και δεν θα οδηγηθούμε σε πιο δραστικά μέτρα.

  1. avatar Θεόs

   Εσείς απλά θα "αυξάνεστε και πληθύνεστε".
   Τα υπόλοιπα τα κανονίζω εγώ με σεισμούς, πλημμύρες, φωτιές, τσουνάμια και άλλα τέτοια καλά μέτρα ασφαλείας που παίρνω.

   1. avatar Giorgis

    Άργησες όμως. Φαίνεται γέρασες και τα αντανακλαστικά μειώθηκαν.

    1. avatar Criskalts the real μπιντές

     Νομίζεις! Η φύση πάντα βρίσκει τρόπο να επιβιώνει. Όταν θα φτάσει στα όρια της, σίγουρα θα το καταλάβουμε όλοι

     1. avatar Giorgis

      Φύση που έφτασε στα όρια είναι και ο πλανήτης Άρης. Αλλά δεν το κουβεντιάζουν πια εκεί.

    2. avatar Criskalts the real μπιντές

     Νομίζεις!

 3. avatar Richard 29

  "Επιπλέον, «αν όλος ο κόσμος ζούσε όπως οι Γάλλοι, θα χρειαζόμασταν 2,7 πλανήτες» και 5 πλανήτες αν όλοι οι κάτοικοι του κόσμου υιοθετούσαν τον τρόπο που καταναλώνουν οι Αμερικανοί."

  17 πλανήτες, αν όλος ο κόσμος ζούσε σαν τους Γκρίκς

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει