Έναν κρυφό πληθυσμό 200 ατόμων των σπανιότερων ουρακοτάγκων στον κόσμο εντόπισαν σε τροπικό δάσος του Βόρνεο ερευνητές της Εταιρείας Διατήρησης Άγριας Ζωής (WCS).

Όλα τα υποείδη των ουρακοτάγκων που ζουν στο Βόρνεο κατατάσσονται στην Κόκκινη Λίστα της Διεθνούς Ενώσεως για τη Διατήρηση της Φύσης (IUCN) ως απειλούμενα είδη, ωστόσο το υποείδος Pongo pygmaeus pygmaeus, κατατάσσεται στα είδη που απειλούνται σοβαρά με εξαφάνιση καθώς έχουν απομείνει μόνο 3.000 με 4.500 άτομα στην άγρια φύση.

Διακόσια άτομα του συγκεκριμένου υποείδους, κρυφός πληθυσμός, άγνωστος μέχρι πρότινος, ανακαλύφθηκαν τυχαία από περιβαλλοντολόγους στο πάρκο Batang στο νησάκι του Βόρνεο.

Οι ντόπιοι προφανώς γνώριζαν για την ύπαρξη των σπάνιων ζώων, ωστόσο μέχρι τον Φεβρουάριο, που ξεκίνησε το ερευνητικό πρόγραμμα της WCS σε συνεργασία με άλλες οργανώσεις, η επιστημονική κοινότητα αγνοούσε την παρουσία τους.

Οι ερευνητές βρήκαν στο πάρκο 995 φωλιές ουρακοτάγκων, πολλές εκ των οποίων ήταν καινούριες, γεγονός που καταδεικνύει ότι ο κρυφός πληθυσμός χρησιμοποίησε πρόσφατα την περιοχή.

Πηγή: econews.gr