Η βρετανο-ολλανδική πετρελαιοβιομηχανία Shell ανακοίνωσε ότι θα κάνει μια απογραφή στις εγκαταστάσεις της στην περιοχή των Ογκόνι, η οποία έχει υποστεί πολύ μεγάλη ρύπανση, στο πλούσιο σε κοιτάσματα πετρελαίου νότιο τμήμα της Νιγηρίας, την οποία εγκατέλειψε πριν από 20 χρόνια μετά την εκδίωξή της από τις κινητοποιήσεις της φυλής αυτής.

Σύμφωνα με την εταιρεία, η επιστροφή της δεν εμπλέκει μια επανάληψη της πετρελαϊκής της παραγωγής στην περιοχή των Ογκόνι, αλλά αποτελεί ένα στάδιο με στόχο την συμμόρφωσή της με την έκθεση του ΟΗΕ του 2011, η οποία αξιώνει την πραγματοποίηση στην περιοχή αυτήν μιας από τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις καθαρισμού του περιβάλλοντος στον κόσμο.

«Ο στόχος είναι να αποσαφηνιστεί η κατάσταση των υποδομών μας μετά την αναστολή των επιχειρήσεών μας στην περιοχή το 1993 και να αποφασιστεί ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος για να τις κλείσουμε», επισημαίνει σε ανακοίνωση ο Μουτίου Σανμόνου, γενικός διευθυντής της SPDC, της νιγηριανής θυγατρικής της Shell.

Πρόκειται για ένα «στάδιο κλειδί» στην εφαρμογή των συστάσεων της έκθεσης που δημοσιοποίησε το Πρόγραμμα του ΟΗΕ για το Περιβάλλον (PNUE), η οποία καταγράφει με λεπτομέρεια τον αντίκτυπο στην περιοχή της πετρελαϊκής μόλυνσης για δεκάδες χρόνια.

Στην έκθεση αυτή αξιώνεται από την πετρελαιοβιομηχανία και από την νιγηριανή κυβέρνηση να συμβάλουν με ένα δισεκατομμύριο δολάρια (περίπου 762 εκατομμύρια ευρώ) για τον καθαρισμό της ζώνης αυτής και υπολογίζεται ότι η επιχείρηση αυτή μπορεί να διαρκέσει 30 χρόνια.

Η Shell αναγκάστηκε το 1993 να σταματήσει τις δραστηριότητές της στην περιοχή αυτή όπου ζουν οι Ογκόνι έπειτα από διαδηλώσεις και διαμαρτυρίες.

Οι Ογκόνι —των οποίων εννέα αγωνιστές, μεταξύ των οποίων ο συγγραφέας Κεν Σάρο-Ουίουα, απαγχονίστηκαν το 1995— αξιώνουν έναν δίκαιο καταμερισμό του πλούτου από το πετρέλαιο της περιοχής αυτής και την καταβολή αποζημιώσεων για την υπερβολική εκμετάλλευση του υπεδάφους της περιοχής τους, ενώ καταδικάζουν παράλληλα τις καταστροφές που προκλήθηκαν στο περιβάλλον.

Ο αδελφός του Κεν, ο Χάρι Ουίουα, αγωνιστής του κινήματος για την επιβίωση του λαού των Ογκόνι, δήλωσε σήμερα στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι η πετρελαϊκή εταιρεία είναι μάλλον καλοδεχούμενη στην περιοχή αυτή μετά την απουσία της για 20 χρόνια. «Αν ο στόχος είναι ο καθαρισμός της μόλυνσης από το πετρέλαιο, είναι καλοδεχούμενοι, αλλά η υπηρεσία του ΟΗΕ PNUE θα πρέπει να επιβλέπει αυτήν την εργασία», σημείωσε.

Η Shell διαθέτει ακόμη τουλάχιστον 7 εγκαταστάσεις εκμετάλλευσης πετρελαϊκών κοιτασμάτων σε αυτήν την ζώνη, όπως και άλλου είδους εγκαταστάσεις όπως αγωγούς πετρελαίου και πρατήρια καυσίμων, σύμφωνα με ανακοίνωση της SPDC.

Η Νιγηρία είναι η πρώτη χώρα σε παραγωγή πετρελαίου στην αφρικανική ήπειρο, με περίπου 2 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως, αλλά ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού της ζει κάτω από το όριο της φτώχειας, κυρίως λόγω της διαφθοράς στον πετρελαϊκό τομέα.