Μια καμπάνια για την προστασία των ελεφάντων, που έχει ως επίκεντρο την Ιαπωνία, ξεκίνησε το παγκόσμιο διαδικτυακό κίνημα ακτιβιστών Avaaz. Όπως τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση στην ιστοσελίδα του, «το «φιλέτο» του ελεφαντόδοντου βρίσκεται στη μέση του χαυλιόδοντα, εκεί που είναι σκληρός και αψεγάδιαστος. Οι λαθροκυνηγοί σφάζουν πρώτα τους μεγαλύτερους ελέφαντες  συχνά τις μάνες, αφήνοντας τα μωρά απροστάτευτα».

Όπως τονίζεται, το χειρότερο είναι «πως τη στιγμή που δεκάδες χιλιάδες ελέφαντες κατακρεουργούνται με αυτόν τον τρόπο, το εμπόριο ελεφαντόδοντου συνεχίζει να ανθεί στην Ιαπωνία με τις πλάτες της κυβέρνησης».

Το Avaaz σημειώνει ότι «η Ιαπωνία ετοιμάζεται να φιλοξενήσει τους Ολυμπιακούς του 2020 και στοχεύει να προσελκύσει εκατομμύρια τουρίστες! Αυτή είναι η ευκαιρία μας: Πολλοί από εμάς ζούμε σε χώρες απ’ τις οποίες οι Ιαπωνία ελπίζει να ελκύσει τουρίστες. Αν εκατομμύρια κόσμος υπογράψουμε τώρα, και βάλουμε μπρος μια παγκόσμια ενημερωτική καμπάνια για να ξεσκεπάσουμε το μακάβριο μυστικό της Ιαπωνίας ενόψει των Ολυμπιακών, μπορούμε να την πιέσουμε να απαγορέψει αυτό το αρρωστημένο εμπόριο!».

Και στο τέλος καλεί τον κόσμο που θέλει να δραστηριοποιηθεί σχετικά, να υπογράψει ώστε να σταματήσει μια «από τις μεγαλύτερες αγορές ελεφαντόδοντου που έχουν απομείνει στον κόσμο».

«Προς τον πρωθυπουργό Σίνζο Άμπε, την κυβερνήτη Γιουρίκο Κόικε και την κυβέρνηση της Ιαπωνίας:

Σας καλούμε να βάλετε τέλος στο Ιαπωνικό εμπόριο ελεφαντόδοντου και να στηρίξετε τις προσπάθειες για την παγκόσμια απαγόρευσή του. Καθώς ετοιμάζεστε να καλωσορίσετε ολόκληρο τον κόσμο στους Ολυμπιακούς του Τόκυο 2020, η Ιαπωνία πρέπει να κάνει ό,τι μπορεί για να αφήσει μια παρακαταθήκη για τον πλανήτη και να προστατέψει τους ελέφαντες που οδηγούνται στην εξαφάνιση», τονίζεται στο σχετικό κείμενο-κάλεσμα του Avaaz.

Η συγκεκριμένη ανάρτηση έγινε στις 5 Ιουλίου και από τότε έχει συγκεντρώσει πάνω από 232 χιλιάδες υπογραφές από ανθρώπους από όλον τον κόσμο, με τον στόχο να οριοθετείται στις 250.000 και όπως φαίνεται -βάσει ρυθμού- κάτι τέτοιο αναμένεται να συμβεί σύντομα.