Σύντομα οι κατσαρίδες θα είναι δύσκολο να εξολοθρευτούν

Γιατί τα εντομοκτόνα δεν θα μπορούν πια να τις σταματήσουν


ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
9:47
01/07/2019
Σύντομα οι κατσαρίδες θα είναι δύσκολο να εξολοθρευτούν
6
loading

Τα νέα δεν είναι καλά για όσους φοβούνται ή αηδιάζουν τις κατσαρίδες. Σύμφωνα με έρευνα που έγινε στις ΗΠΑ, με επικεφαλής τον καθηγητή εντομολογίας Μάικλ Σαρφ του Πανεπιστημίου Πέρντιου της Ιντιάνα, που έκαναν τη δημοσίευση στο περιοδικό «Scientific Reports» οι κατσαρίδες τείνουν να γίνουν ανθεκτικές σχεδόν σε κάθε είδος χημικού εντομοκτόνου.

Μια θηλυκή κατσαρίδα μπορεί να γεννήσει δεκάδες απογόνους κάθε λίγους μήνες. Επειδή οι κατσαρίδες ζουν λίγο, περίπου 100 μέρες, η ανάπτυξη ανθεκτικότητας μπορεί να εξελιχθεί γρήγορα, με τα πιο ανθεκτικά γονίδια να περνάνε στις επόμενες γενιές.

Ακόμη κι αν κανείς αλλάξει εντομοκτόνο, οι κατσαρίδες μάλλον θα είναι εκεί και την επόμενη μέρα.

Οι ερευνητές δοκίμασαν σε τρεις διαφορετικούς πληθυσμούς κατσαρίδων τρία διαφορετικά εντομοκοκτόνα (αμπαμεκτίν, βορικό οξύ και θειαμεθοξάμη) σε βάθος εξαμήνου.

Διαπιστώθηκε ότι, άσχετα με το ποιο εντομοκτόνο χρησιμοποιήθηκε, ο αριθμός των κατσαρίδων ουσιαστικά έμεινε σταθερός ή και αυξήθηκε σε βάθος χρόνου, ακόμη και όταν χρησιμοποιήθηκαν τα τρία εντομοκτόνα όχι διαδοχικά, αλλά σε συνδυασμό.

«Είδαμε την αντίσταση να αυξάνεται κατά τέσσερις έως έξι φορές μέσα σε μια μόνο γενιά. Δεν περιμέναμε ότι κάτι τέτοιο μπορούσε να συμβεί τόσο γρήγορα. Καθώς οι κατσαρίδες αναπτύσσουν αντίσταση σε πολλαπλά εντομοκτόνα ταυτόχρονα, ο έλεγχος τους μόνο με χημικά θα γίνει σχεδόν αδύνατος», δήλωσε ο Σαρφ.

Είναι ακόμη ασαφές πώς οι κατσαρίδες καταφέρνουν να εξελίσσονται τόσο γρήγορα, ώστε να αντέχουν τα νέα χημικά που τους ρίχνουν οι άνθρωποι. Εν μέρει αυτό οφείλεται στο ότι η μελέτη των βιοχημικών μηχανισμών των κατσαρίδων δεν έχει αποτελέσει μέχρι σήμερα επιστημονική προτεραιότητα όπως αναφέρει δημοσίευμα του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων.

Οι ερευνητές ανέφεραν ότι στο μέλλον η αντιμετώπιση των κατσαρίδων θα γίνει πιο δύσκολη και θα απαιτεί συνδυαστικές λύσεις, όπως καλύτερο καθαρισμό των εσωτερικών και εξωτερικών χώρων, ειδικές παγίδες και ρούφηγμα τους με την ηλεκτρική σκούπα.

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

6
σχόλια
 1. avatar Γκιγιομ

  Λακ για τα μαλλιά. Ούτε χρειαζεται να την πλησιάσεις και πολύ. Ούτε χρειαζεται ευστοχία. Είναι πιο οικολογικό σίγουρα. Κλείνει τους πόρους αναπνοής και πεθαίνει

 2. avatar κ θα ψηφιζουν

  συριζα!!!!!

 3. avatar γιάννης λύρας

  Οινόπνευμα είναι η λύση, να το ξέρετε. Μόλις πέσει πάνω της τέρμα η κατσαρίδα. Όχι το αληθινό, το άλλο που πουλάει το Jambo.
  Κάνει μερικά μεθυσμένα βήματα και πάρ\' την κάτω

 4. avatar Nnnnnnnvvvvvvvvvv

  Με πρόλαβε ο φίλος παντόφλα και παπούτσι σκοτώνω κατσαρίδα στη γωνια

 5. avatar supercat

  ΠΑΝΤΟΦΛΑ

 6. avatar SCULLYXL5

  ΖΗΤΩ ΠΟΥ ΚΑΗΚΑΜΕ!!!

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει