Έκθεση γατών στο Φάληρο

Οι πιο ασυνήθιστες ράτσες σε μία μοναδική γιορτή


ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
16:43
26/01/2013
Έκθεση γατών στο Φάληρο
loading

Η 20η - 21η Διεθνής 'Εκθεση Γάτας πραγματοποιείται σήμερα και αύριο στο προθερμαντήριο του κλειστού γηπέδου του Tae Kwon Do, στο Φάληρο. Με συμμετοχές από 175 κράτη, ο χώρος του προθερμαντηρίου έχει μετατραπεί σε ένα τεράστιο, ποικιλόμορφο πάρκο από γάτες πάμπολλων χρωμάτων, μεγεθών και μορφών. Μικροί και μεγάλοι έχουν την ευκαιρία να δουν γάτες που δεν θα έχουν την ευκαιρία να ξαναδούν πουθενά…

Γι αυτό, όπως λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ και η κ. Φωτεινή Χιντζιάδου από τη διοργάνωση της έκθεσης, πρόκειται ουσιαστικά για μια Έκθεση Μορφολογίας στην οποία μπορούν να περιηγηθούν και να διασκεδάσουν μικροί και μεγάλοι. Εκ των ιδρυτικών μελών του Ελληνικού Ομίλου Γάτας, η κ. Χιντζιάδου εξηγεί ότι πρωταρχικός στόχος της έκθεσης είναι «η παιδεία και η μόρφωση των ανθρώπων για να αγαπούν τα ζώα και να φροντίζουν για την υγεία τους. Ειδικά για τα παιδιά, πιστεύω ότι όσα μαθαίνουν να συμβιώνουν με ζώα είναι πιο ευνοημένα στη ζωή. Έχουν δίπλα τους έναν πιστό φίλο που δεν θα τα προδώσει ποτέ και έναν μόνιμο σύντροφο στο παιχνίδι. Στην έκθεση μπορούν να δουν γάτες που δεν θα έχουν την ευκαιρία να ξαναδούν και κατανοούν την ατελείωτη ποικιλία που υπάρχει στη φύση. Μαθαίνουν πόσο σημαντικό είναι να φροντίζουν για την υγεία του κατοικίδιού τους. Κι όσα παιδιά έχουν ήδη κατοικίδιο, μπορούν να αγοράσουν κάποιο παιχνιδάκι γι αυτό».

Στην έκθεση γίνονται βέβαια και διαγωνισμοί. Τα βραβεία κατακτούν οι γάτες που είναι πλησιέστερες στις αρχικές ράτσες που υπάρχουν. Οι τέσσερις κριτές που συμμετέχουν στην έκθεση είναι από την Αυστρία, τη Σουηδία, τη Ρουμανία και την Ιταλία. Και αυτό, διότι στην Ελλάδα δεν υπάρχουν ακόμη ειδικοί με αντίστοιχη βαθιά γνώση του είδους και των ρατσών που υπάρχουν στη Γη.

Χορηγοί της έκθεσης είναι οι εκτροφείς και οι εταιρείες που παράγουν προϊόντα για γάτες. Επιδίωξη των εκτροφέων είναι να αναπαράγουν γάτες που πλησιάζουν όλο και περισσότερο στις αρχικές ράτσες -των οποίων ο αριθμός είναι μεγάλος- αλλά και φτιάχνουν καινούργιες ράτσες, λέει η κ. Χιντζιάδου και εξηγεί: «Η γάτα είναι ένα είδος που δεν μπορεί να αποφέρει κέρδος, όπως ο σκύλος. Γι αυτό η αγάπη και ο ενθουσιασμός είναι τα πρωταρχικά κίνητρα για όσους ασχολούνται με τις γάτες. Κι αν κάποιος καταφέρει να ισοσκελίσει τα έσοδα με τα έξοδα, είναι ευχαριστημένος».
Συγχρόνως, στη φετινή έκθεση εκπροσωπούνται και τρία σωματεία αδέσποτων. «Υποστηρίζουμε το έργο των σωματείων» προσθέτει η κ. Χιντζιάδου. «Μπορούν, αν θέλουν, να συμμετάσχουν στους διαγωνισμούς με ζώα και προσφέρουν νεογέννητα γατάκια για υιοθεσία. Σε πολλές εκθέσεις υιοθετούνται αδέσποτα γατάκια. Είναι κάτι που προωθούμε».

Όποιος θέλει, λοιπόν, μπορεί να αγοράσει κάποια γάτα ράτσας από εκτροφείο ή να πάρει κάποιο αδέσποτο από σωματείο, που -όπως τονίζει η κ. Χιντζιάδου- «είναι εξίσου αξιαγάπητο και αξίζει την προσοχή μας».
Η είσοδος στην έκθεση είναι δωρεάν για τα παιδιά έως 12 ετών, ενώ για τους μεγαλύτερους έχει εισιτήριο εισόδου 2 ευρώ το άτομο. Επίσης, υπάρχει οικογενειακό εισιτήριο 5 ευρώ, ενώ δωρεάν είναι το εισιτήριο για τους ηλικιωμένους άνω των 65 ετών και για τα άτομα με ειδικές ανάγκες. Πρόκειται για «ένα θεσμό που υποστηρίζει την καλή ζωή της γάτας και δουλεύουμε προς κάθε κατεύθυνση μέσα σ' αυτό το πλαίσιο, είτε το ζώο είναι ράτσας, είτε αδέσποτο» καταλήγει η κ. Χιντζιάδου.

Η έκθεση είναι ανοιχτή από τις 10 το πρωί έως τις έξι το απόγευμα.

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ


ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει