Η NASA και Αμερικανική Υπηρεσία Ωκεανών και Ατμόσφαιρας (NOAA) εξέδωσαν δύο κοινές έρευνες πάνω στην παγκόσμια θερμοκρασία το 2012.

Η NASA κατέταξε το προηγούμενο έτος στην ένατη θέση των θερμότερων ετών από το 1880 που διενεργούνται μετρήσεις και η NOAA στη δέκατη.

Μάλιστα, το 2012 ήταν η 36η χρονιά στη σειρά που η μέση παγκόσμια θερμοκρασία είναι υψηλότερη από το μέσο όρο του 20ου αιώνα.

Επίσης, οι εννέα θερμότερες χρονιές καταγράφονται από το 2000 και μετά, ενώ το 2005 εξακολουθεί να κρατά τα σκήπτρα του θερμότερου έτους όλων των εποχών.

Επιπλέον, κάθε μια από τις τρεις τελευταίες δεκαετίες ήταν θερμότερη από εκείνη που προηγήθηκε.

Ωστόσο μια τάση «σταθεροποίησης» της υπερθέρμανσης του πλανήτη που καταγράφεται προσφάτως αποδίδεται στην εξασθένιση του φαινομένου Ελ Νίνιο, αλλά και στην ενίσχυση του Ελ Νίνια που έχει “ψυκτική” επίδραση.

Ο Τζέιμς Χάνσεν, διευθυντής του ινστιτούτου Διαστημικών Ερευνών Goddard της NASA στη Νέα Υόρκη, υποστηρίζει πως αυτό μπορεί να οφείλεται στη σωματιδιακή ρύπανση σε αναπτυσσόμενους γίγαντες όπως η Κίνα και η Ινδία η οποία συχνά αντανακλά την ηλιακή ακτινοβολία και διατηρεί τις θερμοκρασίες χαμηλά.

Η έκθεση βασίστηκε στις μετρήσεις 1000 μετεωρολογικών σταθμών ανά τον κόσμο, σε δορυφορικές εικόνες, σε μετρήσεις θερμοκρασίας που έγιναν στην επιφάνεια των ωκεανών και στις καταγραφές του μετεωρολογικού σταθμού της Αρκτικής και καταλήγει στο γενικό συμπέρασμα ότι η γη συνεχίζει σταθερά να υπερθερμαίνεται κάθε χρόνο.

Η μέση ετήσια θερμοκρασία της γης το 2012 ήταν 14,6 βαθμοί Κελσίου, ενώ αυξήθηκε κατά 1,4 βαθμούς σε σχέση με τη μέση θερμοκρασία του 1990. Οι επιστήμονες της NASA και της NOAA συνδέουν την άνοδο της θερμοκρασίας με τις αυξημένες συγκεντρώσεις αερίων του θερμοκηπίου.

Είναι ενδεικτικό ότι οι συγκεντρώσεις θερμοκηπιακών αερίθων το 1880 ήταν μόλις 285ppm, το 1960 οι συγκεντρώσεις μετρήθηκαν στα 315 ppm και σήμερα έχουν ξεπεράσει τα 390 ppm, όριο που θεωρείται κρίσιμο για την εξέλιξη της κλιματικής αλλαγής.

Πηγή: econews.gr