Η βαριά ασθένεια που απειλεί με αφανισμό τα πλατάνια

Έχει ήδη προκαλέσει τεράστιες καταστροφές σε Πελοπόννησο και Ήπειρο


ΕΛΛΑΔΑ
8:52
12/01/2019
Η βαριά ασθένεια που απειλεί με αφανισμό τα πλατάνια
5
loading

Σε συναγερμό βρίσκονται οι αρμόδιες δασικές υπηρεσίες του νομού Τρικάλων, καθώς τα πλατάνια αργοπεθαίνουν από τη βαριά ασθένεια του «μεταχρωματικού έλκους του πλατάνου», η οποία προκαλείται από τον μύκητα Ceratocystis fimbriata f.sp. platani, που προσβάλλει μόνο είδη πλατάνου.

Η ασθένεια έχει προκαλέσει τεράστιες καταστροφές στην Ιταλία και τη Γαλλία και θεωρείται η πλέον καταστρεπτική ασθένεια του πλατάνου διεθνώς, προκαλώντας νέκρωση των δένδρων. Στην Ελλάδα πιθανόν, όπως τονίζει στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο δασάρχης Τρικάλων Χρήστος Κουλουκούρας, να έχει εισαχθεί με πολλαπλασιαστικό υλικό. Το παθογόνο αυτό αποτελεί μια τεράστια απειλή για τα πλατάνια της Ελλάδας και θα πρέπει να επιδιωχθεί με κάθε τρόπο η άμεση αντιμετώπισή του. Έχει ήδη προκαλέσει τεράστιες καταστροφές σε Πελοπόννησο, και Ήπειρο αλλά τα τελευταία δύο χρόνια έχει εντοπιστεί στη Θεσσαλία και στην περιοχή των Τρικάλων, όπως τονίζει επίσης ο δασάρχης.

Το πλέον εμφανές σύμπτωμα είναι ο ξαφνικός μαρασμός ενός τμήματος της κόμης ενώ σε προσβεβλημένα δένδρα που δεν έχουν ακόμα νεκρωθεί, όταν αποκολληθεί ο φλοιός, διακρίνονται κατά μήκος του κορμού και των κλάδων λωρίδες (σκούρου καφέ χρώματος) μεταχρωματισμένου ξύλου. Το δασαρχείο Τρικάλων έλαβε επέιγοντα προληπτικά μέτρα, όπως χαρτογράφηση των προσβεβλημένων περιοχών και καθορισμό και οριοθέτηση ζωνών των εστιών προσβολής καθώς και έκδοση Δασικής Απαγορευτικής Διάταξης, με την οποία ρυθμίστηκε ο τρόπος υλοτομίας, κλάδευσης και εκρίζωσης ατόμων πλατάνου στην περιοχή ευθύνης του Δασαρχείου Τρικάλων. Επίσης, έχει καταγράψει τις εστίες προσβολής και τα προσβεβλημένα πλατάνια καθώς και τα γειτονικά τους υγιή και συντάσσει ήδη μελέτη για την αντιμετώπιση του προβλήματος.

Το φαινόμενο όμως είναι σε εξέλιξη αφού ήδη εντοπίστηκαν πρόσφατα νέες εστίες εκτός ζωνών στην περιοχή των Τρικάλων αλλά και νέες εστίες σε πολλές περιοχές της Ελλάδας και ως εκ τούτου, απαιτείται συντονισμένη δράση σε πανελλήνιο επίπεδο για την εκρίζωση της ασθένειας από τη χώρα, τονίζει ο κ. Κουλουκούρας. Σημαντικότατη, σύμφωνα με τον ίδιο, είναι και η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των πολιτών και στο πλαίσια αυτό «η Υπηρεσία μας, προσθέτει, έχει πραγματοποιήσει σειρά ενημερωτικών εκδηλώσεων ενώ έχουν ενημερωθεί και συνδράμουν προς αυτόν το σκοπό όλοι οι φορείς: η Περιφερειακή Ενότητα, η Πολιτική Προστασία, και οι δήμοι Τρικκαίων, Πύλης και Φαρκαδόνας. Μάλιστα, τοπικά ραδιόφωνα εκπέμπουν καθημερινά μηνύματα για το μέγεθος του προβλήματος». «Η συνεργασία όλων των φορέων και η κοινή δράση όλων μας, μπορεί να σώσει τα πλατάνια της περιοχής μας ενώ η αδράνεια μπορεί να οδηγήσει στον αφανισμό τους», καταλήγει ο ίδιος.

(Πηγή φωτογραφιών: ΑΜΠΕ)

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

5
σχόλια
 1. avatar vaspanos

  Αυτή είναι μια τρομακτική αλήθεια.θα πρέπει αρθρογράφοι του newbeast να κάνετε και να ξανακάνετε αναφορά με περισσότερες πληροφορίες.. Η ασθένεια αυτή πρωτοεμφανίστηκε στην Ελλάδα το 2003 και το 2010 άρχισε να ξεφέυγει απο κάθε έλενχο. ψάξτε για την έρευνα που έχει κάνει ο Κύριος Τσόπελας ο οποίος είναι επιστήμονας ερευνητής. Εχει απαντήσεις και προτάσεις για αυτό το τόσο τρομακτικό ζήτημα.ΕΝΔΙΑΦΕΡΘΕΙΤΕ ΕΠΕΙΓΟΝ

 2. avatar Λαϊκός

  Όσο η ελλαδική εκκλησία δεν καταδικάζει την ανορθόδοξη σύνοδο της Κρήτης όπου αναγνώρισαν τις αιρέσεις ως εκκλησίες, τα πλατάνια θα αρωσταίνουν όλο και περισσότερο

 3. avatar ΕΛΠΙΔΑΓΙΟΚ

  εμάς πάντως εδώ, το δικό μας δασαρχείο δεν ανησυχεί...στα ερωτήματά μας απαντά: "Μην ανησυχείτε, θα φροντίσει η φύση..."

  1. avatar Pains Fafaloutas

   «Μην ανησυχείτε,θα το καταγράψουμε και όλα καλά»...εκ του Δασαρχείου...

 4. avatar Ευακι

  Ναι και όσο κάνετε πειράματα με το κλιμα και ρίχνετε χημικα, θα αφανιστουν όλα, αλλά νομίζω ότι δεν σας ενδιαφέρει. Από που να το πιάσω αυτό το θέμα, μολυσμένα ποτάμια,λίμνες και θάλασσες; δάση γεμάτα σκουπίδια, μπάζα και παράνομη υλοτομίας και κυνήγι; γεωργοί που για να μεγαλωσοτ

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει