Μικρόβια στο περιβάλλον του Άρη ενδέχεται να έχει μεταφέρει το όχημα Curiosity, που εδώ και ένα μήνα εξερευνά τον γειτονικό μας πλανήτη.

Ειδικότερα, όπως αποκαλύφθηκε την περασμένη εβδομάδα, το προσωπικό της NASA δεν αποστείρωσε ένα από τα τρυπάνια του Curiosity, κάτι που θα μπορούσε να οδηγήσει στη μεταφορά μέχρι και 250.000 γήινων μικροβίων στον Άρη.

Το πιθανότερο είναι ότι τα περισσότερα μικρόβια πέθαναν αμέσως μετά την προσεδάφιση, ωστόσο για παν ενδεχόμενο το όχημα προγραμματίστηκε να μείνει μακριά από νερό, πάγο ή οποιοδήποτε άλλο στοιχείο που θα μπορούσε να στηρίξει ζωή.

Οι επιστήμονες έχουν διαπιστώσει ότι πολλοί οργανισμοί παρουσιάζουν μεγάλη ανθεκτικότητα και επιβιώνουν κάτω από ακραίες συνθήκες.

Για παράδειγμα, το 2005 οι Ρώσοι υπέστησαν σοκ όταν ανακάλυψαν ότι λειχήνες που είχαν επιβιώσει στο απόλυτο κενό και υπό την επίδραση της υπεριώδους ακτινοβολίας, αναπτύσσονταν μέσα σε έναν πύραυλο Soyuz. Μικρόβια έχουν επίσης ανιχνευθεί στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό.

Η NASA δεσμεύεται από τη Συνθήκη του ΟΗΕ για τις αρχές που διέπουν τις δραστηριότητες των κρατών κατά την εξερεύνηση του διαστήματος, η οποία προβλέπει την προστασία του περιβάλλοντος των πλανητών, ωστόσο ορισμένες φορές σημειώνονται λάθη.

Σε δηλώσεις της η υπεύθυνη του τμήματος πλανητικής προστασίας της NASA, Catharine Anastasia Conley, παραδέχθηκε ότι πριν την απογείωση του Curiosity το Νοέμβριο, δεν ακολουθήθηκε το πρωτόκολλο.

Οι μηχανικοί άνοιξαν ένα αποστειρωμένο κουτί που περιείχε ένα τρυπάνι για να συναρμολογήσουν κάποια από τα κομμάτια του χωρίς να της το πουν.

Αυτό σημαίνει ότι το τρυπάνι, που δεν αποστειρώθηκε εκ νέου, ενδέχεται να μετέφερε στον Άρη χιλιάδες μικρόβια, κάτι που προκαλεί μεγάλη ανησυχία στην επιστημονική κοινότητα.

Πηγή: econews.gr