Ο Σύλλογος για την προστασία της θαλάσσιας χελώνας, ΑΡΧΕΛΩΝ, λειτουργεί προγράμματα καθημερινής παρακολούθησης και προστασίας φωλιών της θαλάσσιας χελώνας Caretta caretta στις παραλίες όπου παρουσιάζεται ο μεγαλύτερος αριθμός τους στην Ελλάδα. Μικρός αριθμός φωλιών γίνεται όμως και σε άλλες παραλίες της χώρας (πχ ΒΔ Πελοπόννησος, Σάμος, Κάρπαθος, Ρόδος, κλπ). O ΑΡΧΕΛΩΝ, που είναι μη κυβερνητική οργάνωση, δεν έχει την δυνατότητα και τα μέσα να παρακολουθεί όλες αυτές τις παραλίες.

Και αυτές οι φωλιές όμως είναι σημαντικό να προστατεύονται. Αυτό γίνεται συχνά με την βοήθεια κατοίκων της περιοχής που βρίσκουν τα χνάρια της χελώνας το πρωί, εντοπίζουν τις φωλιές, τις σημαδεύουν ώστε να μην κινδυνεύουν να πάθουν ζημιά από ανθρώπους, και μας ειδοποιούν. Άλλες φωλιές εντοπίζονται αφού έχουν εκκολαφθεί, όταν τα χελωνάκια βγαίνουν στην παραλία και προσπαθούν να κατευθυνθούν προς την θάλασσα.

Δυστυχώς σε αυτές τις περιπτώσεις, που συμβαίνουν συχνά στα τέλη Ιουλίου και τον Αύγουστο όταν ο αριθμός επισκεπτών στις παραλίες είναι μεγάλος, πολλοί λουόμενοι δεν γνωρίζουν τι χρειάζεται να κάνουν ή να αποφύγουν ώστε τα χελωνάκια να φτάσουν με ασφάλεια στην θάλασσα. Έτσι συχνά μαθαίνουμε για περιστατικά όπου χελωνάκια δεν κατευθύνθηκαν προς την θάλασσα γιατί στην διαδρομή τους υπήρχαν εμπόδια και άνθρωποι, γιατί υπήρχαν φώτα που τα μπέρδεψαν, ή γιατί τα έπιασαν παιδιά για να παίξουν μαζί τους.

Σε μια προσπάθεια να περιορίσουμε το πρόβλημα δημιουργήσαμε ένα απλό έντυπο που μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως ενημερωτική πινακίδα σε σημεία όπου υπάρχει φωλιά θαλάσσιας χελώνας. Για την τοποθέτηση των πινακίδων όμως είναι σημαντική η βοήθεια ανθρώπων που βρίσκονται ή εργάζονται στην περιοχή και θέλουν να βοηθήσουν τις θαλάσσιες χελώνες.

Αν εντοπίσετε μια φωλιά και θέλετε να βοηθήσετε, βεβαιωθείτε πρώτα πως δεν υπάρχει πρόγραμμα καθημερινής παρακολούθησης από τον ΑΡΧΕΛΩΝ στην παραλία. Περιφράξτε την φωλιά με λίγα καλάμια και ταινία σήμανσης, εκτυπώστε την ενημερωτική πινακίδα, τοποθετήστε την πίσω από την φωλιά με δυο καλάμια, και ενημερώστε μας. Αν βρείτε την φωλιά αρκετές ημέρες πριν βγουν τα χελωνάκια, μπορείτε επίσης να πλαστικοποιήσετε την πινακίδα ώστε να μην αλλοιωθεί. Φροντίστε όμως να την αφαιρέσετε όταν δεν είναι πλέον απαραίτητη.