Πόλο έλξης για τις χελώνες καρέτα- καρέτα αποτελούν πλέον οι παραλίες της Ηλείας και η μία μετά την άλλη καταφεύγουν στις ακτές του νομού για να γεννήσουν τα αυγά τους.

Αυτή τη φορά μία χελώνα καρέτα-καρέτα επέλεξε την παραλία του Παλουκίου για να γεννήσει τα… αυγά της, προκαλώντας ενθουσιασμό σε όσους έτυχε εκείνη την ώρα να βρίσκονται κοντά στην περιοχή, αναφέρει το patrisnews.com.

Το περιστατικό καταγράφηκε στις 3 τα ξημερώματα της Κυριακής και έγινε αντιληπτό από δύο κατοίκους της Αμαλιάδας, που εκείνη την ώρα είχαν βγει για ψάρεμα. Οι δύο κάτοικοι αντιλήφθηκαν κάποια στιγμή μία χελώνα καρέτα- καρέτα να βγαίνει αργά από τη θάλασσα, κατευθύνθηκε σε ένα σημείο της παραλίας και εκεί άρχισε να γεννά τα αυγά της.

Άνθρωποι που κάνουν κάμπινγκ στην περιοχή, έτρεξαν να δουν από κοντά το θαύμα της φύσης και δεν έκρυψαν τον ενθουσιασμό τους. Όταν η χελώνα καρέτα- καρέτα ολοκλήρωσε τη γέννηση των αυγών της, πήρε πάλι το δρόμο για τη θάλασσα, χωρίς να ενοχληθεί διόλου από όσους είχαν συγκεντρωθεί και παρατηρούσαν τη διαδικασία.

Οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι οι χελώνες γεννούν τα αυτά τους στην ίδια παραλία όπου οι ίδιες γεννήθηκαν, είναι άγνωστο ωστόσο τι συμβαίνει στις χελώνες από όταν γεννιούνται μέχρι να επιστρέψουν στην παραλία που γεννήθηκαν για να τοποθετήσουν τα αυγά τους και αυτή η περίοδος είναι γνωστή ως «χαμένα έτη». Αυτό επίσης σημαίνει ότι πολύ λίγα είναι γνωστά για τις αρσενικές χελώνες (δεδομένου ότι δεν αφήνουν ποτέ τη θάλασσα) και είναι μόνο οι θηλυκές χελώνες αυτές που παρακολουθούνται για να συγκεντρωθούν πληροφορίες για τις διαδρομές μετανάστευσής τους.

Οι χελώνες καρέτα- καρέτα μπορούν να γεννήσουν μέχρι διακόσια αυγά και μπορούν να επαναλάβουν αυτήν την διαδικασία 15 ημέρες αργότερα – μέχρι τρεις ή τέσσερις φορές σε μια εποχή (Ιούνιο – Αύγουστο). Τα αυγά πρέπει να καλυφθούν στην άμμο για περίπου δύο μήνες πριν να είναι έτοιμα να εκκολαφθούν. Οι χελώνες μόλις εκκολαφθούν σκάβουν την έξοδό τους από την άμμο, ξεκινώντας από τις χελώνες επάνω στη φωλιά που τις ωθούν αυτές που βρίσκονται χαμηλότερα – όλες συναγωνίζονται έπειτα στη θάλασσα. Οι χελώνες εκκολάπτονται κανονικά στη νύχτα και είναι κρίσιμο η πορεία τους στη θάλασσα να είναι ελεύθερη από εμπόδια στην παραλία δεδομένου ότι οι χελώνες αποπροσανατολίζονται.

Κατά συνέπεια, τα νέα χελωνάκια υπολογίζεται ότι θα γεννηθούν προς τα τέλη Αυγούστου.