Την έντονη αντίδρασή τους προς το νομοσχέδιο «Επιτάχυνση Μεγάλων Έργων – Στρατηγικών Επενδύσεων» εξέφρασαν χθες από κοινού οι περιβαλλοντικές μη κυβερνητικές οργανώσεις WWF Ελλάς, Ελληνική
Ορνιθολογική Εταιρεία, Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης, Ελληνική
Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού, Αρχέλων, Αρκτούρος, MOm Εταιρεία
Μελέτης και Προστασίας της Μεσογειακής Φώκιας, Δίκτυο Μεσόγειος SOS και
Καλλιστώ. Αφού σύμφωνα με την σχετική τους ανακοίνωση το σχετικό νομοσχέδιο, το οποίο έθεσε από τις 6 Αυγούστου σε δημόσια ηλεκτρονική διαβούλευση ο υπουργός Επικρατείας, εγκυμονεί «απειλή για σημαντική περιβαλλοντική οπισθοδρόμηση»

Σύμφωνα με τις ΜΚΟ, « Αν και η ανάγκη για επιτάχυνση της διαδικασίας αδειοδότησης μεγάλων επενδύσεων που θα συνεισφέρουν στη διέξοδο της χώρας από την οικονομική κρίση και στη δημιουργία μόνιμων θέσεων εργασίας αποτελεί προφανώς επιθυμητό στόχο. Το νομοσχέδιο χαρακτηρίζεται από μια προσπάθεια παράκαμψης κρίσιμων διαδικασιών και γνωμοδοτήσεων υπηρεσιών, ειδικά όσον αφορά τη διαδικασία περιβαλλοντικής αδειοδότησης και τη διαφάνεια στην έγκριση μεγάλων έργων και επενδυτικών σχεδίων. Η μεγάλη επίσης ασάφεια στον ορισμό των έργων και επενδύσεων που εμπίπτουν στις διατάξεις του δημιουργεί σύγχυση και αφήνει μεγάλα περιθώρια προσωπικών ερμηνειών για την εφαρμογή του. Πολλά κομμάτια του αποτελούν πιστή αντιγραφή ρυθμίσεων που αφορούσαν τα ολυμπιακά έργα, χωρίς καν να αναφέρονται οι μεταγενέστερες τροποποιήσεις των σχετικών διατάξεων».