Πόσο διαρκούσε το… 24ωρο πριν από 1,4 δισεκατομμύρια χρόνια

Η διάρκεια της μέρας συνεχώς μεγαλώνει, καθώς η Σελήνη απομακρύνεται από τη Γη  


ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
15:56
05/06/2018
Πόσο διαρκούσε το... 24ωρο πριν από 1,4 δισεκατομμύρια χρόνια
5
loading

Η διάρκεια της μέρας στη Γη, όσο και αν φαίνεται περίεργο, δεν ήταν πάντα η ίδια και διαρκώς μεταβάλλεται. Συγκεκριμένα μεγαλώνει συνεχώς και πριν 1,4 δισεκατομμύρια χρόνια το 24ωρο διαρκούσε περίπου 18,5 ώρες, σύμφωνα με μια νέα επιστημονική μελέτη.

Εκτιμάται ότι σε περίπου 200 εκατομμύρια χρόνια, καθώς η μέρα θα μεγαλώνει συνεχώς, το 24ωρο θα έχει γίνει πια 25ωρο. Έτσι, αν κανείς έχει ευχηθεί η μέρα να διαρκούσε περισσότερο, η ευχή του θα πραγματοποιηθεί στο μακρινό μέλλον - αν και ο ίδιος δεν θα ζει για να τη χαρεί.

Αυτή η αλλαγή στη διάρκεια της μέρας οφείλεται κυρίως στο ότι, με την πάροδο των χρόνων, η Σελήνη απομακρύνεται από τον πλανήτη μας. Κατά τα τελευταία 1,4 δισεκατομμύρια χρόνια έχει απομακρυνθεί γύρω στα 44.000 χιλιόμετρα. Αυτό κάνει τη Γη να περιστρέφεται ολοένα πιο αργά γύρω από τον άξονά της, πράγμα που επιμηκύνει τη διάρκεια της μέρας (καθώς η μέρα δεν είναι παρά η διάρκεια μιας πλήρους περιστροφής της Γης).

Σήμερα, το φεγγάρι απομακρύνεται από τη Γη με ρυθμό 3,82 εκατοστών ετησίως, με συνέπεια η μέρα να γίνεται κάθε χρόνο σχεδόν κατά 1/75.000 χιλιοστά του δευτερολέπτου μεγαλύτερη.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή γεωεπιστημών Στέφεν Μέγιερς του Πανεπιστημίου του Ουισκόνσιν-Μάντισον, έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ (PNAS).

Η νέα μελέτη δημιουργεί ένα μοντέλο για τη χαμένη στα βάθη του χρόνου σχέση Γης-Σελήνης, αναπτύσσοντας μια στατιστική μέθοδο που συνδέει την αστρονομική με τη γεωλογική ιστορία.

Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι η απομάκρυνση του φεγγαριού από τη Γη θα σταματήσει κάποια στιγμή στο πολύ μακρινό μέλλον, οπότε η Σελήνη θα σταθεροποιηθεί σε μια συγκεκριμένη απόσταση από τον πλανήτη μας.

Δείτε εδώ την επιστημονική δημοσίευση

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

5
σχόλια
 1. avatar Ευαγγέλια.καλουβαρη

  Οτι.θα.γινη.ταξερι.Ο.θεωΣ..μίνι.φοβιζετε.το.κόσμο.

 2. avatar Γιώργος Παλαιολιθικός

  Απορώ... γιατί σταμάτησαν τους υπολογισμούς στα 1,4 δισ. και δεν πήγαν όσο πάνε τα μαθηματικά!!!

  1. avatar Nick

   τα μαθηματικά είναι αόριστα,το σύμπαν είναι πεπερασμένο

 3. avatar PanosGianaros

  ΟΝΤΩΣ Η ΣΕΛΗΝΗ ΑΠΟΜΑΚΡΥΝΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΓΗ .

  Η ΓΙΑΓΙΑ ΜΟΥ ΓΕΝΝΗΘΗΚΕ ΤΟ 1888 , , , ΕΖΗΣΕ ΔΕ 96 ΧΡΟΝΙΑ .....!
  ΟΣΟ ΕΙΜΑΣΤΕ ΜΙΚΡΑ , , , ΜΑΣ ΕΞΙΣΤΟΡΟΥΣΕ ΟΤΙ ' ' ' ' ΟΠΩΣ ΤΗΣ ΕΛΕΓΕ Ο ΠΑΠΟΥΣ ΤΗΣ ' ' ' ΤΟ ΦΕΓΓΑΡΙ ΗΤΑΝΕ ΤΟΣΟ - - - ΧΑΜΗΛΑ - - ΠΟΥ ΤΟ ΣΩΝΑΝΕ ( φτάνανε ) ΜΕ ΤΟ ΧΕΡΙ ......!

  1. avatar Laddie

   96 Χ 3,82 =366,72 εκατοστά πιο κοντά ήταν η σελήνη όταν γεννήθηκε η γιαγιά σου και η απόσταση γης-σελήνης είναι 384 χιλιάδες χιλιόμετρα.... Δηλαδή η γιαγιά σου μπορούσε να διακρίνει τα 366 εκατοστά στα 384 χιλιάδες χιλιόμετρα.

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει