Η οργάνωση WWF κάλεσε τους ευρωπαίους ηγέτες, οι οποίοι συνεδριάζουν αργότερα απόψε στις Βρυξέλλες, να συμφωνήσουν ένα σχέδιο εξόδου από την κρίση που θα περιλαμβάνει μέτρα για την αειφόρο ανάπτυξη.

«Η επιστροφή στα μη βιώσιμα αναπτυξιακά μοντέλα πρέπει να αποφευχθεί με κάθε κόστος» ανέφερε ο διευθυντής του WWF Ευρώπης Τόνι Λονγκ σε ανοιχτή επιστολή του προς τους ευρωπαίους ηγέτες.

Η οργάνωση θεωρεί ότι «η τρέχουσα οικονομική κρίση είναι το αποτέλεσμα ενός ελαττωματικού οικονομικού μοντέλου το οποίο έχει δομηθεί σε ένα υπερχρεωμένο τραπεζικό σύστημα και στην κακοδιαχείριση όχι μόνο των εθνικών δημόσιων οικονομικών αλλά επίσης και των φυσικών πηγών».

Αντί να συνεχιστεί η υπερεκμετάλλευση και υπερκατανάλωση των φυσικών πηγών, το WWF προτείνει στους ηγέτες κρατών και κυβερνήσεων, στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να δεσμευτούν ότι θα ακολουθήσουν τις αρχές της «πράσινης οικονομίας».

Προς αυτήν την κατεύθυνση προτείνει οκτώ άξονες, όπως το σεβασμό της βιοποικιλότητας και του περιβάλλοντος στις αναπτυξιακές και επενδυτικές πολιτικές.

Οι ηγέτες της ΕΕ θα συναντηθούν απόψε στις Βρυξέλλες για ένα δείπνο εργασίας στο οποίο αναμένεται να συζητήσουν μέτρα για την οικονομική ανάπτυξη εν μέσω των φόβων για την επιδείνωση της οικονομικής κρίσης και την αδυναμία των ισπανικών τραπεζών να ανταπεξέλθουν σε αυτήν.