Ύστερα από εξονυχιστική έρευνα στο σαγόνι ενός πλειόσαυρου, του μεγαλύτερου και πιο επικίνδυνου αρπακτικού που έζησε ποτέ στη θάλασσα, οι επιστήμονες κατέληξαν στο συμπέρασμα πως οι δεινόσαυροι υπέφεραν από τη νόσο της αρθρίτιδας.

Η ερευνητική ομάδα, από το Πανεπιστήμιο του Μπρίστολ, εξέτασε τα οστά ενός πλειόσαυρου, ο οποίος κυριαρχούσε στους ωκεανούς πριν από 150 εκατομμύρια χρόνια και έφθανε σε μήκος μέχρι και τα 16 μέτρα. Διέθετε τέσσερα τεράστια πτερύγια για να κολυμπάει και τα δόντια του έφθαναν τα 20 εκατοστά. Η δύναμη των σαγονιών του υπολογίζεται στους 15 τόνους!

Ωστόσο, αυτό το επιβλητικό αρπακτικό υπέφερε από αρθρίτιδα, σύμφωνα με μια εξονυχιστική έρευνα στα σαγόνια του. Συγκεκριμένα, η κάτω γνάθος του είχε εκτοπισθεί προς τη μία πλευρά, λόγω φθοράς της αριστεράς άρθρωσης.

«Κατά τον ίδιο τρόπο που οι άνθρωποι παρουσιάζουν μεγαλώνοντας αρθριτικά ισχία, έτσι και αυτός ο δεινόσαυρος υπέφερε από αρθριτικό σαγόνι, και μάλιστα για αρκετά χρόνια. Επειδή αυτό το πλάσμα δεν είχε δεχτεί κάποια θεραπεία, το σαγόνι του εξασθένησε και τελικά έσπασε. Αυτό να ήταν ίσως και το βασικό αίτιο του θανάτου του», δήλωσε η επικεφαλής καθηγήτρια της έρευνας, Judyth Sassoon.

Υπάρχουν αρκετές ενδείξεις που υποδηλώνουν ότι ο σκελετός άνηκε σε γηραιό θηλυκό του είδους, το οποίο ανέπτυξε τη νόσο κατά τη διάρκεια της γήρανσης – όπως ακριβώς και οι άνθρωποι. Η κορυφογραμμή του κρανίου του είναι αρκετά χαμηλή, κάτι που υποδεικνύει το θηλυκό φύλο.

Επειδή ακριβώς ο πλειόσαυρος βρισκόταν στη κορυφή της τροφικής αλυσίδας, έπρεπε να αποκρούσει τις επιθέσεις άλλων ομοειδών του, επομένως σε συνδυασμό με την αρθρίτιδα, το έργο του ήταν αρκετά δύσκολο.