Δεκάδες εκατομμύρια ζώα, κυρίως πτηνά και ψάρια, πεθαίνουν κάθε χρόνο στην Ταϊβάν στο πλαίσιο θρησκευτικών τελετών που διεξάγουν Βουδιστές, οι οποίοι προσπαθούν να βελτιώσουν το κάρμα τους.

Η κυβέρνηση σχεδιάζει να απαγορεύσει την πρακτική, υποστηρίζοντας ότι καταστρέφει το περιβάλλον και πως τα περισσότερα από τα 200 εκατομμύρια ζώα που χρησιμοποιούνται στις τελετές αρρωσταίνουν ή πεθαίνουν λόγω της έλλειψης τροφής και της βίαιης απομάκρυνσης από το φυσικό τους περιβάλλον. Στην Ταϊβάν κάθε χρόνο πραγματοποιούνται περίπου 750 θρησκευτικές τελετές με ζώα.

Έπειτα από διαπραγματεύσεις με την κυβέρνηση και τις περιβαλλοντικές οργανώσεις, κάποιες θρησκευτικές ομάδες συμφώνησαν να σταματήσουν τις τελετές, άλλες όμως αρνούνται.

Αν εφαρμοστούν οι τροποποιήσεις που σχεδιάζει η κυβέρνηση στην ισχύουσα νομοθεσία για την προστασία της άγριας ζωής, οι παράνομες τελετές με ζώα θα τιμωρούνται με ποινή φυλάκισης μέχρι δυο έτη και χρηματικό πρόστιμο ύψους 85.000 δολαρίων.

Οι απελευθερώσεις

Στο πλαίσιο των τελετών εκατομμύρια ζώα απελευθερώνονται στην άγρια φύση, με την πεποίθηση ότι η απελευθέρωση ενός αιχμάλωτου ζώου δημιουργεί καλό κάρμα και φέρνει καλοτυχία.

Αν και τα ζώα δεν θανατώνονται σκόπιμα, πολλά ψάρια και πτηνά τραυματίζονται από τα δίχτυα και τις παγίδες, ασφυκτιούν ή πεθαίνουν από την ασιτία κατά τη μεταφορά. Άλλα γίνονται εύκολη λεία με το που απελευθερώνονται.

Εκτός αυτού, πολλά ζώα έχουν αρρωστήσει και μεταφέρουν ασθένειες στις νέες περιοχές, ανταγωνίζονται για τροφή και διεκδικούν χώρο, ή απειλούν τα ενδημικά είδη.

Πηγή: econews.gr