Ενώ ο πρώτος μήνας της άνοιξης όδευε προς το τέλος του, έφτασε στην Ελλάδα και το πρώτο ζευγάρι ασπροπάρηδων της φετινής χρονιάς. Το πρώτο ζευγάρι του 2012 παρατηρήθηκε στη Δαδιά από το προσωπικό του WWF Ελλάς που παρακολουθεί τους Ασπροπάρηδες στο πλαίσιο του Προγράμματος LIFE για την προστασία του είδους.

Μετά από ένα μακρύ ταξίδι από την Αφρική όπου διαχειμάζουν, οι Ασπροπάρηδες φτάνουν κάθε χρόνο αυτή την εποχή στη χώρα μας για να αναπαραχθούν. Αλλά δυστυχώς κατά την παραμονή τους στην Ελλάδα θα πρέπει να αντιμετωπίσουν πολλούς κινδύνους όπως δηλητήρια, όχληση, έλλειψη τροφής κ.ά. που θα δυσκολέψουν την επιβίωση τόσο των ίδιων όσο και των μικρών τους.

Τα τελευταία χρόνια ο απειλούμενος αυτός γύπας έχει υποστεί μείωση μεγαλύτερη του 80%

Η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία συμμετέχει στο πρόγραμμα LIFE-Φύση «Επείγοντα μέτρα για την εξασφάλιση της επιβίωσης του Ασπροπάρη Neophron percnopterus στη Βουλγαρία και την Ελλάδα» σε συνεργασία με το WWF Ελλάς, και τις Ορνιθολογικές Εταιρείες της Βουλγαρίας (BSPB) και της Μεγάλης Βρετανίας (RSPB) με σκοπό τη διάσωση του πληθυσμού του απειλούμενου αυτού γύπα στα Βαλκάνια που κατά τις τελευταίες δεκαετίες έχει υποστεί μείωση μεγαλύτερη του 80%.

Κάθε παρατήρηση Ασπροπάρη είναι σημαντική. Μπορείτε να βοηθήσετε! Αν δείτε Ασπροπάρη, η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία περιμένει να στείλετε τις παρατηρήσεις σας και συγκεκριμένα: ημερομηνία παρατήρησης, τοποθεσία (το πλησιέστερο χωριό καθώς και -αν είναι δυνατό- συντεταγμένες), αριθμό ατόμων, ηλικία (ενήλικος/ανήλικος) και συμπεριφορά στη διεύθυνση [email protected] ή στα τηλέφωνα της Ορνιθολογικής (210 8227937 & 210 8228704).

Κάθε πληροφορία μπορεί να βοηθήσει στην προστασία και την επιβίωση αυτού του μικρού γύπα.