Οι χιμπατζήδες που βρίσκονται φυλακισμένοι σε ζωολογικά πάρκα και είναι σε καθημερινή επαφή με τους ανθρώπους έχουν την ανάγκη να επικοινωνήσουν μαζί τους, σύμφωνα με έρευνα που έλαβε χώρα στο Πανεπιστήμιο του Τέξας.

Σύμφωνα με την έρευνα, η διδασκαλία, περιέχει ήχους, φωνές και ρουθουνίσματα τα οποία, οι πίθηκοι χρησιμοποιούν ώστε να τραβήξουν την προσοχή των επιστατών τους. Οι πίθηκοι όχι μόνο επιδεικνύουν απίστευτη θέληση να επικοινωνήσουν με τους ανθρώπους, αλλά μεταδίδουν την αγωνία αυτή και στα παιδιά τους.

Μάλιστα είναι πολύ σύνηθες να αντιγράφουν από τους ανθρώπους κινήσεις όπως για παράδειγμα να χτυπούν παλαμάκια, ή να στέλνουν φιλιά, κινήσεις που επίσης μεταδίδουν στους μικρότερους πιθήκους, χωρίς να χρειάζεται κάποιος άνθρωπος να τους τις δείξει από την αρχή.

«Η κοινωνική εκμάθηση της επικοινωνίας είναι ένα ανθρώπινο χαρακτηριστικό, που δεν είχαμε δει ποτέ στο παρελθόν σε πίθηκους», είπε ο καθηγητής Jared Taglialatela. Οι ερευνητές δεν είναι πάντα σε θέση να αναγνωρίζουν τι ακριβώς θέλουν οι πίθηκοι την ώρα που χρησιμοποιούν κάποιον από τους τρόπους τους για να τραβήξουν την προσοχή.