Το Ευρωπαϊκό Δίκτυο Διαχειριστών Συστημάτων Μεταφοράς (European Network of Transmission Systems Operators/ ENTSO-E) πρόκειται να καταθέσει το Μάρτιο σε δημόσια διαβούλευση ένα δεκαετές πλάνο το οποίο δείχνει πως η πλειονότητα των υποδομών ηλεκτρισμού στην Ευρώπη θα διαμορφωθεί έμμεσα ή άμεσα από την ανάγκη ενσωμάτωσης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Το πλάνο περιλαμβάνει λεπτομερειακές προτάσεις για έργα υποδομών που θα συμβάλλουν στην επίτευξη των ενεργειακών στόχων της ΕΕ και την ασφαλή προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας, συμπεριλαμβανομένων διακρατικών διασυνδέσεων πηγών «καθαρής» ενέργειας με τα δίκτυα.

Αυτό θα επιτευχθεί μέσω της χρήσης καναλιών διπλής ροής ενέργειας από πηγές που είναι για παράδειγμα πλούσιες σε αιολική ενέργεια. Η ενέργεια θα τροφοδοτεί κόμβους στην Ευρώπη, ενώ θα υπάρχει η δυνατότητα ροής στην αντίθετη τροχιά, ώστε να καλύπτονται οι ανάγκες περιοχών σε περιόδους άπνοιας ή μηδενικής ηλιακής ακτινοβολίας.

Το σχέδιο του ENTSO-E λαμβάνει υπόψη την αύξηση της κατανάλωσης, ενίσχυση του δικτύου μεταφοράς και ροή μαζικών φορτίων ηλεκτρισμού.

Ωστόσο, δυσκολίες παρουσιάζει η οικονομική αποτίμηση της εξαγόμενης ή ανταλλασσόμενης ενέργειας μεταξύ χωρών (πχ από το Νότο στο Βορρά της Ευρώπης όπως προβλέπει το σχέδιο «Ήλιος»).

Μιλώντας στο EurActiv, ο Αρθούρος Ζερβός πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης Αιολικής Ενέργειας (EWEA), αλλά και της ΔΕΗ, δήλωσε πως «ο υπολογισμός του οφέλους σε γειτονικές χώρες που ανταλλάσσουν ενέργεια αλλά την αποτιμούν διαφορετικά θα είναι μια δύσκολη υπόθεση» και πρόσθεσε πως «δεν πρόκειται για μια εύκολη άσκηση, καθώς οι πολιτικοί πετούν το μπαλάκι στους τεχνικούς, παρότι είναι και πολιτική απόφαση».

Πηγή: econews.gr