Σε μια εντυπωσιακή πρόβλεψη για τα επόμενα 50 έως 200 εκατομμύρια χρόνια κατέληξαν Αμερικανοί επιστήμονες, οι οποίοι μελέτησαν διαχρονικά γεωλογικά δεδομένα από όλο τον κόσμο.

Οι επιστήμονες προβλέπουν ότι η Ευρασία θα ενωθεί με την Αμερική στον Βόρειο Πόλο, δημιουργώντας μια νέα σούπερ-ήπειρο, την Αμασία, που θα καλύπτει το μεγαλύτερο μέρος του βορείου ημισφαιρίου, αφού προηγουμένως ο Αρκτικός Ωκεανός και η Καραϊβική θα έχουν εξαφανισθεί.

Προβλέπουν ακόμα ότι η Ευρώπη (που αποτελεί μέρος της Ευρασίας), η Αφρική και η Αυστραλία θα ενωθούν σταδιακά και αυτές με την Αμασία, η οποία έτσι θα γίνει ακόμα πιο μεγάλη, ενώ στη γεωλογική «μοναξιά» της θα μείνει μάλλον μόνο η απομονωμένη Ανταρκτική.

Το σενάριο αυτό αποτελεί επανάληψη της ύπαρξης της Παγγαίας, όταν πριν από 300 εκατομμύρια χρόνια όλοι οι ήπειροι της Γης ήταν ξανά ενωμένες σε μια ενιαία χερσαία μάζα, με επίκεντρο τη σημερινή Δυτική Αφρική. Πριν την Παγγαία, οι γεωλόγοι εκτιμούν ότι ανάλογη συγχώνευση των χερσαίων μαζών είχε συμβεί πριν από 1,8 – 2 δισεκατομμύρια χρόνια με τη δημιουργία της σούπερ-ηπείρου Νούνα και πριν από ένα δισεκατομμύριο χρόνια με τη δημιουργία της Ροντίνια. Η διαρκής τεκτονική δραστηριότητα αναδιατάσσει συνεχώς τις ηπείρους, πότε ωθώντας τη μια να πέσει πάνω στην άλλη και πότε απομακρύνοντάς τις. Κάθε σούπερ-ήπειρος διαρκεί για περίπου 100 εκατομμύρια χρόνια, προτού διασπαστεί ξανά.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον γεωφυσικό Ρος Μίτσελ του πανεπιστημίου Γέιλ, που δημοσίευσαν τη σχετική μελέτη στο περιοδικό «Nature» έκαναν υπολογισμούς αναλύοντας παλαιομαγνητικά δεδομένα από πετρώματα σε όλο τον κόσμο, τα οποία δείχνουν τον μαγνητικό προσανατολισμό των ηπείρων στο παρελθόν. Οι Αμερικανοί επιστήμονες διαφωνούν με τις έως τώρα δύο κύριες θεωρίες ότι η εκάστοτε νέα σούπερ-ήπειρος σχηματίζεται είτε στην ίδια περιοχή που ήταν και η προηγούμενη, είτε αντιδιαμετρικά, δηλαδή σε απόσταση 180 μοιρών από την προκάτοχό της.

Αντίθετα, οι γεωλόγοι του Γέιλ κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι κάθε διαδοχική σούπερ-ήπειρος στον πλανήτη μας σχηματίζεται σε απόσταση περίπου 90 μοιρών από την προηγούμενη. Το κέντρο της Ροντίνια απείχε 88 μοίρες από το κέντρο της Νούνα και το κέντρο της Παγγαίας 87 μοίρες από το κέντρο της Ροντίνια. ‘Αρα, η Αμασία, εφόσον όντως θα απέχει 90 μοίρες από την Παγγαία, αναμένεται να έχει ως επίκεντρο την Αρκτική περιοχή.