Μια μήνυση δίνει ανθρώπινη υπόσταση σε τρεις ελέφαντες ως «νομικά πρόσωπα»

Η πρώτη δικαστική μάχη για την αναγνώριση του δικαιώματος των ζώων στην αυτοδιάθεση είναι γεγονός


ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
21:38
15/11/2017
Μια μήνυση δίνει ανθρώπινη υπόσταση σε τρεις ελέφαντες ως «νομικά πρόσωπα»
1
loading

Πολύ πρόσφατα, ένας μη κυβερνητικός φιλοζωικός οργανισμός κατέθεσε την πρώτη ποτέ μήνυση για λογαριασμό 3 ελεφάντων που κρατούνται στον ζωολογικό κήπο του Κονέκτικατ. Και κρατούνται παρανόμως!

Η μήνυση αξιώνει από το δικαστήριο να αναγνωρίσει στα ζώα τη νομική υπόσταση, ώστε να μπορέσουν να απελευθερωθούν στη βάση του δικαιώματος στην αυτοδιάθεση και την ελευθερία.

Η ίδια οργάνωση (Nonhuman Rights Project) είχε αποπειραθεί βέβαια αποτυχημένα και στο παρελθόν να κάνει το ίδιο για κάτι χιμπαντζήδες στον ζωολογικό κήπο της Νέας Υόρκης, κι έτσι η νέα δικαστική περιπέτεια δεν είναι καθόλου σίγουρο πως θα αποβεί επιτυχημένη.

lkfrent2

Οι τρεις ελέφαντες δεν ζήτησαν ποτέ νομική εκπροσώπηση, αυτό δεν σημαίνει ωστόσο πως δεν δικαιούνται να ζήσουν όπως εκείνοι θελήσουν, σύμφωνα με τον δικηγόρο της οργάνωσης, Steven Wise, τουλάχιστον, που παλεύει για αυτό το περιβόητο habeas corpus των ζώων.

Η υπερασπιστική του γραμμή θεωρεί αυταπόδεικτο πως τα τρία ζώα είναι bona fide υπάρξεις, έλλογα όντα δηλαδή που έχουν συνείδηση του εαυτού τους και των πράξεών τους. Γι’ αυτό ακριβώς παλεύει, καθώς αν τους αναγνωριστεί το δικαίωμα να είναι νομικές οντότητες, τότε όλες οι άλλες δικαστικές μάχες θα είναι διάπλατα ανοιχτές.

lkfrent1

Στις ΗΠΑ τα ζώα λογίζονται ως ιδιοκτησία, ένα απαράδεκτο καθεστώς για ζωντανές υπάρξεις, μας λέει ο δικηγόρος, που τις καθηλώνει στην αιχμαλωσία και την ανθρώπινη τέρψη. Ο Wise μάζεψε μάλιστα υπογραφές αλλά και εκθέσεις από ακαδημαϊκούς και ειδικούς στους ελέφαντες για να δέσει την υπόθεσή του, καθώς όλοι τους συμφωνούν πως είναι όντα που αναπτύσσουν αισθήματα και έχουν συνείδηση.

Η παλαιότερη δικαστική μάχη του Nonhuman Rights Project είχε αποβεί άκαρπη, καθώς το δικαστήριο κατέληξε πως οι άνθρωποι είναι νομικά πρόσωπα επειδή είναι… άνθρωποι. Και οι χιμπαντζήδες δεν είναι νομικά πρόσωπα γιατί απλώς δεν είναι άνθρωποι! Αν θα δικαιωθεί η νέα προσπάθεια και θα αφεθούν ελεύθεροι οι τρεις ελέφαντες, θα φανεί στους προσεχείς μήνες…

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ


ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

1
σχόλιο
  1. avatar Μάλλον οι ελέφαντες….

    .....πρέπει να αποδείξουν ότι δεν είναι αυτό που φαίνονται δηλαδή ελέφαντες...

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει