Κρούσμα επικίνδυνου ιού που προσβάλλει εσπεριδοειδή εντοπίστηκε σε φυτώριο της Κορινθίας. Πρόκειται για τον ιό της τριστέτσας, μια πολύ καταστρεπτική ασθένεια των εσπεριδοειδών, η οποία δεν αντιμετωπίζεται με τα συνήθη μέσα φυτοπροστασίας.

Για να απαλλαγούν τα φυτά από τον ιό η μοναδική ενδεδειγμένη μέθοδος είναι η εκρίζωση και η καύση των δέντρων που έχουν προσβληθεί. Η ασθένεια μεταδίδεται με δενδρύλλια και εμβόλια, καθώς και με έντομα φορείς, που σε αυτή την περίπτωση είναι οι μελίγκρες, ενώ προσβάλλει όλα τα εσπεριδοειδή που είναι εμβολιασμένα σε νεραντζιά.

Η διεύθυνση αγροτικής οικονομίας συμβουλεύει τα εξής τους παραγωγούς εσπεριδοειδών:

-Να αγοράζουν δενδρύλλια μόνο όταν αυτά φέρουν φυτοϋγειονομικό διαβατήριο, δηλαδή μια λευκή ετικέτα στην οποία αναγράφεται το φυτώριο προέλευσης και πιστοποιεί ότι το φυτώριο έχει ελεγχθεί από τις αρμόδιες υπηρεσίες.

-Να ενημερώσουν άμεσα τις αρμόδιες υπηρεσίες σε περίπτωση που έχουν προμηθευτεί δενδρύλλια ή εμβόλια με νέες ποικιλίες αμφίβολης προέλευσης από άλλες περιοχές, κυρίως την Κορινθία, ή από άλλες χώρες, προκειμένου να διενεργηθεί δειγματοληψία στα κτήματά τους.