Ο «πιο περίεργος δεινόσαυρος που βρέθηκε ποτέ» παρουσιάζει τόσο φυτοφαγικά όσο και σαρκοφαγικά χαρακτηριστικά, αφήνοντας τους παλαιοντολόγους να ξύνουν το κεφάλι τους.

Τώρα όμως ο Chilesaurus diegosuarezi, ο «Φρανκενστάιν» δεινόσαυρος, όπως τον αποκαλούσαν χαριτωμένα, αποδεικνύεται πως δεν είναι παρά ένας σημαντικός και χαμένος κρίκος της τεράστιας σαύρας, όταν αυτή βρέθηκε σε κατάφωρη απελπισία.

Μελετώντας εδώ και δυο χρόνια τα οστά του δεινοσαύρου που όργωνε πριν από 145 εκατ. χρόνια τα οροπέδια της σημερινής Παταγονίας, οι επιστήμονες κατέληξαν πως ο «Φρανκενστάιν» αποτελεί ένα παράξενο δείγμα της οικογένειας που ανήκουν ο Στεγόσαυρος και ο Τρικεράτωψ, που είχαν κεράτινες πλάκες στην πλάτη.

chfdfsdggesresrse1

Η κοινότητα των παλαιοντολόγων πέρασε τα πάνδεινα για να τον κατατάξει κάπου, καθώς έμοιαζε σαν να ήταν κράμα διαφορετικών ειδών που όμοιό του δεν είχε εντοπιστεί πουθενά. Από τα δόντια των απολιθωμάτων του κατέληξαν πως ήταν φυτοφάγος, παρά το γεγονός ότι το σώμα του συγγένευε με τα σαρκοβόρα είδη, όπως τα θηριόποδα. Θηριόποδα δηλαδή σαν τον Τυραννόσαυρο Ρεξ και τον Βελοσιράπτορα!

Αρχικά λοιπόν η επιστημονική κοινότητα, αφού έσπευσε να τον ονομάσει «τον πιο περίεργο δεινόσαυρο που βρέθηκε ποτέ», τον χαρακτήρισε «θηριόποδο που στράφηκε στη χορτοφαγία». Ο Chilesaurus diegosuarezi θεωρείται πια πως αποτελεί τον χαμένο κρίκο δύο ειδών που μέχρι σήμερα πιστεύαμε πως δεν είχαν και πολλά κοινά: τα θηριόποδα και τα ορνιθίσχια.

chfdfsdggesresrse2

Ο «Φρανκενστάιν» ανέτρεψε μεμιάς δοξασίες δεκαετιών, καθώς οι παλαιοντολόγοι μας έλεγαν μέχρι τώρα πως τα θηριόποδα ήταν συγγενείς των πελώριων σαυρόποδων, όπως ο Βραχιονόσαυρος.

Πλέον όμως δεν μπορούν να παραβλέψουν τον μεταβατικό αυτό δεινόσαυρο που γεφυρώνει τα θηριόποδα με τα ορνιθίσχια και πρέπει αναγκαστικά να ξαναγράψουν όλη την εξελικτική ιστορία του δεινόσαυρου…