Πρόστιμα έως 5.000 ευρώ για τις πλαστικές σακούλες

Πόσο θα πληρώνουν οι καταναλωτές και πώς θα αποδίδουν τα έσοδα στο Δημόσιο οι καταστηματάρχες


ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
14:29
29/09/2017
Πρόστιμα έως 5.000 ευρώ για τις πλαστικές σακούλες
28
loading

Δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως η Κοινή Υπουργική Απόφαση με την οποία καθορίζονται νέοι κανόνες σχετικά με την διάθεση πλαστικών σακουλών από τα καταστήματα λιανικής προς τον καταναλωτή, που θα τεθούν σε ισχύ από την 1η Ιανουαρίου 2018.

Οι συγκεκριμένες διατάξεις αποτελούν περιεχόμενο εναρμόνισης της ελληνικής νομοθεσίας με την Οδηγία 2015/720/ΕΕ και σκοπό έχουν την μείωση της ρύπανσης του περιβάλλοντος και ιδιαίτερα των υδάτινων οικοσυστημάτων.

Σημειώνεται ότι η απόφαση εφαρμόζεται στις πλαστικές σακούλες μεταφοράς με πάχος τοιχώματος μέχρι 70 μικρά (μm).

Σε ότι αφορά τις διατάξεις της απόφασης, ισχύουν πλέον τα ακόλουθα:

Από την 1η Ιανουαρίου του 2018 δεν θα διατίθενται δωρεάν στους καταναλωτές πλαστικές σακούλες μεταφοράς, αντιθέτως αυτές θα χρεώνονται στον καταναλωτή, ενώ μία ακόμη πινακίδα θα προστεθεί στο κατάστημα και σε εμφανές σημείο, όπου θα αναγράφεται το κείμενο: «Οι λεπτές σακούλες μεταφοράς υπόκεινται στο περιβαλλοντικό τέλος (με αναγραφή ουσιαστικά της τιμής της σακούλας) με σκοπό τη μείωση χρήση τους».

Το ύψος του περιβαλλοντικού τέλους που υπόκεινται οι σακούλες καθορίζεται με κριτήριο τον ανταποδοτικό του χαρακτήρα ανάλογα με τον περιβαλλοντικό αντίκτυπο της ανάκτησης ή διάθεσης των λεπτών πλαστικών σακουλών μεταφοράς, τις δυνατότητες ανακύκλωσης και βιοδιάσπασής τους, την ανθεκτικότητα τους ή τη συγκεκριμένη χρήση για την οποία προορίζονται.

Συγκεκριμένα καθορίζεται ότι:

 • Από την 1η Ιανουαρίου 2018 το περιβαλλοντικό τέλος για τις λεπτές πλαστικές σακούλες μεταφοράς προσδιορίζεται στην τιμή των 3 λεπτών.
 • Από την 1η Ιανουαρίου 2019 το περιβαλλοντικό τέλος για τις λεπτές πλαστικές σακούλες μεταφοράς προσδιορίζεται στην τιμή των 7 λεπτών.

Επομένως σύμφωνα με την ανωτέρω απόφαση, κάθε έμπορος, ο οποίος διαθέτει στον καταναλωτή λεπτές πλαστικές σακούλες μεταφοράς, υποχρεούται ανά τρίμηνο, την τελευταία ημέρα του επόμενου μήνα και για πρώτη φορά στις 30 Απριλίου 2018, να υποβάλλει στην Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) δήλωση απόδοσης του περιβαλλοντικού τέλους. Το τέλος αναγράφεται στα παραστατικά πώλησης εμπορευμάτων ή προϊόντων και αποτυπώνεται στα λογιστικά αρχεία που τηρεί η επιχείρηση. Να τονιστεί ότι τα ανωτέρω ποσά του τέλους πρέπει να αναγράφονται με τρόπο διακριτό στα παραστατικά πώλησης προ ΦΠΑ.

Τα περιβαλλοντικά τέλη αποτελούν έσοδο του Δημοσίου, το οποίο εισπράττεται από την ΑΑΔΕ και στη συνέχεια αποδίδεται υπέρ του Ελληνικού Οργανισμού Ανακύκλωσης (ΕΟΑΝ) για την χρηματοδότηση δράσεων προώθησης, δωρεάν διάθεσης στον καταναλωτή και εν γένει πριμοδότησης των φιλικών στο περιβάλλον σακουλών και των βιοδιασπόμενων πλαστικών σακουλών μεταφοράς.

Περαιτέρω, στις υποχρεώσεις της επιχείρησης περιλαμβάνεται και η υποχρεωτική διάθεση λεπτών πλαστικών σακουλών με την προβλεπόμενη σήμανση, όπως ορίζει η παράγραφος 1β και 1γ του άρθρου 5 της ως άνω ΚΥΑ.

Όπως σημειώνει η ΕΣΕΕ προς τα μέλη της: «Απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή στην τήρηση του νέου πλαισίου από τους συναδέλφους, δεδομένου ότι οι κυρώσεις είναι σημαντικές και δεν επιτρέπεται -ιδιαίτερα σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς- να επιβάλλονται λόγω λάθους. Συγκεκριμένα, για τον έμπορο που παραβαίνει τις υποχρεώσεις του, προβλέπεται διοικητικό πρόστιμο από 200 μέχρι 5.000 ευρώ, ανάλογα με την βαρύτητα της παράβασης.

Η αρμόδια υπηρεσία Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης της ΑΑΔΕ σε συνεργασία με τον ΕΟΑΝ θα προχωρήσει στη δημιουργία ανάλογης ηλεκτρονικής εφαρμογής για την υποβολή της δήλωσης απόδοσης περιβαλλοντικού τέλους, στο περιβάλλον TAXISnet της ΑΑΔΕ και στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.aade.gr.

Σε περίπτωση μη καταβολής του περιβαλλοντικού τέλους, η παράβαση βεβαιώνεται στη Δ.Ο.Υ. φορολογίας του υπόχρεου από την αρμόδια υπηρεσία της Γενικής Διεύθυνσης Περιβάλλοντος του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας που εποπτεύει τον ΕΟΑΝ, μετά από εισήγηση του ΕΟΑΝ και εισπράττεται σύμφωνα με τις διατάξεις του ΚΕΔΕ».

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

28
σχόλια
 1. avatar ΜΜακ

  Nαι στις λαικες
  και στα παζαρια και στα μικρομαγαζα θα επιτρεπονται οι ναυλον και οχι βιοδιασπομενες. και ειναι τονοι. αυτες δεν κανουνε κακο ...τι κανει νιαου νιαου στα κεραμυδια. για να μην εχουνε εξοδα καθολου τα σουπερ μαρκετ...

 2. avatar ΚΑΣΣΑΝΔΡΑ

  Ένα σωρό πλαστικές συσκευασίες, η σακούλα τους πείραξε, που είναι και βιοδιασπώμενη τις περισσότερες φορές.
  Τα πλαστικά μπουκάλια νερών, σαμπουάν, κλπ εκατομμύρια συσκευασιών που είναι το καθένα όσο 500 πλαστικές σακούλες και βάλε σε ποσότητα πλαστικου, αυτά δεν τους πειράζουν καθόλου!
  Τουλάχιστον, ας πουν οτι θέλουν να μας αρμέξουν άλλη μια φορά, μη μας λένε για το περιβάλλον και βλακείες...

 3. avatar xaxa

  Οι σακούλες είναι βιοδιασπόμενες και τις χρησιμοποιούμε για σκουπίδια, αν ενδιαφερόντουσαν για την φύση κλπ όπως είναι σωστό θα τις βελτίωναν. Τώρα δηλαδή τα σκουπίδια δεν θα τα βάζουμε σε πλαστικές που θα αγοράζουμε; ΚΟΡΟΙΔΙΑ και ΑΡΠΑΧΤΗ

  1. avatar ΚΑΣΣΑΝΔΡΑ

   Ακριβώς αυτό! Κοροϊδία και αρπαχτή!

 4. avatar Νευρα

  Οτι τι βρηκαμε νομους...τι μας ελειπεεε ;ολα τα ειχαμε...τωρα θα πληρωνουνε και τις σακκουλες...Τους εχει ενημερωσει καποιος οτι δεν εχουμε λεφτα......Η νομιζουν οτι ειναι μοδα;;;;;;Σε λιγο θα φορολογησουν και το χαρτι υγειας...Τα σκουπιδια που πεταει η γιαγια με την κλασικη σακουλα ποιος θα τις εξηγησει πως θα τα πεταει....Η κυβερνηση θα κανει ταχυρυθμα μαθηματα οικολογιας στα καππη.....Ελα παναγια μου...Παλια λεγανε να μην αδειαζεται το τασακι του αυτοκινητου στο δρομο...Φανταζεστε κυριοι τι θα γινει με τα σκουπιδια τωρα;;;;μπραβο ειμαστε μπροστα σαν κρατος ....τηρουμε νομους τις ευρωπαικης ενωσης....αλλα δεν τηρουμε τους νομους που ωφελουν τους πολιτες μιας ευρωπαικης ενωσης...Επιδοματα ,επιδοτησεις,για ανεργους .....κατα τα αλλα οτι υπαρχει σε νομο που επιβαλλει κυρωσεις ,πρωτη ειμαστε σαν χωρα....μπραβο ,οχι μπραβο για τους νομους που ψηφιζουν.Αξιοι οι ανθρωποι.....Α ,ρε ψαροκωσταινα τι τραβας ...Εργοστασια δεν εχουμε...Επιχειρησεις κλεινουν...εχει αναπτυξη η Βουλγαρια γιατι πανε ολες οι επιχ.απο εμας...Κατα τα αλλα αναπτυξη...Ηθελα να ηξερα ...αυτη η αναπτυξη ποτε θα ερθει...Βασικα με τι ερχεται;;;;μπουσουλοντας.....Αξιες ολες οι κυβερνησεις της χωρας μας...Φαγανε ολοι..Καταστρεψαν και καταστρεφουν τους πολιτες...μπραβο και στους 300 ,οχι του Λεωνιδα ,αλλα του υποτιθεται κοινοβουλιου...

  1. avatar ΣπύροΝτραγκον

   Φίλε μου, το χαρτί υγείας φορολογημένο είναι χρόνια τώρα....περί ανάπτυξης τώρα, η λέξη ανάπτυξη δε σημαίνει καλή πρόοδος, σημαίνει διόγκωση, μεγάλωμα,εξάπλωση, άρα το μόνο που αναπτύσεται εδώ στο Ελάντα, είναι η βολεψιά, η διαφθορά, η ανωμαλία... κλπ κλπ.. άρα κακή πρόοδος, κακώς έχουν συνδέσει τη λέξη ανάπτυξη με κάτι καλό απαραίτητα.

   Κατα τ\'άλλα, μαζί σου, καλά τα πες.

 5. avatar a12

  Φιάσκο, μην τσιμπάτε στο τυρί. πάρτι αισχροκερδιας θα γίνει

 6. avatar criskalts, established 2013, restablished 2016 by thessaloniki

  η ελλαδα ειναι τιγκα στις παρανομες χωματερες....
  η αθηνα ειναι παντου βρωμικη....
  πολλοι δημοι στο ελλαδισταν πετουν τα σκουπιδια σε ρεματα....
  ο σαρωνικος καθε μερα ρυπαινεται απο τα διυληστηρια που ειναι τιγκα απο τον πειραια μεχρι την κορινθο....
  σαπιοκαραβα βουλιαζουν και γεμιζουν τη θαλασσα μαζουτ....
  αλλα, στο ελλαδισταν της υποκρισιας,
  η πλαστικη σακουλα τους μαρανε......

  1. avatar criskalts

   Το κεφάλι σου μαρή
   παράνομη χωματερή

 7. avatar τρυφωνας

  Κοιτα να τελειωσεις το λεκανοπεδιο το κεντρο της χωρας δλδ. Της πρωτευουσας sic με τους βοθρους και μετα πιασε και τα υπολοιπα

 8. avatar Θωμάς Τ.

  Αυτό που δεν σκέφτονται οι ανόητοι που νομοθετούν είναι ότι δεν θα υπάρξει καμία περιβαλλοντική βελτίωση καθώς θα μειωθούν ασφαλώς οι σακούλες των σουπερμάρκετ αλλά θα αυξηθούν κατακόρυφα οι σακούλες των σκουπιδιών. Γιατί τι νομίζετε ότι τις έκανε τις σακούλες ο καταναλωτής;

  1. avatar criskalts, established 2013, restablished 2016 by thessaloniki

   ελα ντε! ή το παραμυθακι οτι καταληγουν ολες στη θαλασσα!
   ποια θαλασσα?! εγω στους καδους των σκουπιδιων τις βλεπω γιατι οι παντες της χρησιμοποιουν για σακουλες απορριμματων!
   ασε που ειναι τοσο λεπτες που λιγο να βραχουν διαλυονται!

 9. avatar Χάρις

  Σιγά που δεν θα βρουν τρόπο να μπαλωσουν τις τρύπες από τα έσοδα!!!! Έτσι έχουμε και πλεόνασμα, το περιβάλλον το έχουν χ@σμενο!! !

 10. avatar Κ.Μ.

  Ελεος !!!!!!!!!!!!!! Οι σακκουλες των σουπερ μαρκετ τους πειραξαν!!!!!! Αντι να δουν την ουσια........ και στο κατω κατω οσοι επαιρναν σακκουλες για τα ψωνια τις επαιρναν κ μετα τις χρησιμοποιουσαν για τα σκουπιδια τους. Αντι να δει τα πιο ουσιωδη προβληματα για το περιβαλλον....... κανουμε τοση προσπαθεια , οσοι την κανουν τελοςπαντων για την ανακυκλωση κ βλεπουμε καθημερινα αλλοδαπους να την κλεβουν ........ εγω γι αυτους καθομαι κ προσεχω μηπως κ ξεφυγει κατι στα σκουπιδια;;;;;πού ειναι το κρατος;;;;

 11. avatar Η πικρη αληθεια

  Ο μοναδικος λογος που η Εγκληματικη συμμορια που κυβερνα εβαλε αυτο τον φορο δεν εχει καμμια σχεση με το περιβαλλον. Δεν κοπτονται για το περιβαλλον. Απλα μια φορομπηχτικη αποφαση για να μαζεψουν και αλλα λεφτα για τον στρατο των κοπριτων τους ΔΥ, και προωρων συνταξιουχων, που εξακολουθουν να ζουν ζωες ΧΑΡΙΣΑΜΕΝΕΣ. Κανουν ακομα διακοπες, δεν το παρατηρησατε? Ειναι ολη μερα στο facebook δεν το παρατηρησατε? Επιστρεφουν απο την \'τα ξυνω\' \'δουλεια\' τους στις 11 το πρωι, δεν το παρατηρησατε? Δεν εχετε καταλαβει οτι μονο με ξυλο, μπουνιες και κλωτσιες, ΠΡΩΤΑ στους ΔΥ , και μετα στην κυβερνηση θα λυθει το προβλημα. Εξακολουθηστε να τους ανεχεστε. Κοψατε την καλημερα στους φιλους σας ΜΟΝΙΜΑ ΔΙΑΚΟΠΑΡΟΝΤΕΣ και καλοζωισμενους και ανετους ΔΥ? Οχι? Ε μην εχετε απαιτησεις, θα σας ξεζουμισουν μεχρι θανατου μεσω του ΕΡΓΟΔΟΤΗ ΤΟΥΣ, της συμμοριας που κυβερνα.

  1. avatar sssssss

   ++++++++++++

 12. avatar Ο Μεσημερας

  Αλλο ενα ταμπελακι στα καταστηματα, ως τωρα ποσα ειναι 4-5???
  Πολυ επνευστες αυτοι οι βλακες στο Υπ.Οικ.

 13. avatar αμάν και τώρα

  άντε να πιάσεις τη θείτσα και να της πεις ότι η σακουλιτσα στο σούπερ έχει χρέωση!!! και καλά κάνουν που αγόραζαν 3 προϊόντα και επερναν όλο το πακέτο με τις σακούλες!!! αχχχαααχα να σας δω τώρα

  1. avatar Λουκάνικος3

   Η θείτσα το έχει μάθει το ποιηματάκι εδώ και χρόνια από τα LIDL που χρεώνουν τις σακούλες με το κομμάτι. Δεν θα ζοριστούν και πολύ τώρα να μάθουν τις επαναχρησιμοποιούμενες ή να χρησιμοποιούν λιγότερες κανονικές.

 14. avatar Δωςτα ολα

  Μας δουλευεις φιλαρακι...
  Η ανικανοτητα στην μεγαλοπρεπεια της..
  Ε Ε γαρ..

 15. avatar .spaliarax

  Προκειται για αλητες. Τιποτε δεν ειναι ορθολοσκεπτικο. Μαυριστετους οπως τους αξιζει

 16. avatar Takis_0731

  Επιτέλους! Ευρώπη γίναμε...

 17. avatar Ο επίμονος κηπουρός

  Δεν είναι πια και δύσκολο να πηγαίνουμε με τις δικές μας οικολογικές τσάντες στο super market. Ζήτημα συνήθειας είναι. Να τις καταργήσουν τελείως, να ξεμπερδεύουμε με αυτόν τον βραχνά!

 18. avatar Social Distortion

  Κατάργηση. Όλα τα υπόλοιπα δείχνουν οτι είναι άλλο ένα φορομπηχτικό μέτρο. Σιγά μην πηγαίνουν τα λεφτά υπέρ του περιβάλλοντος. {...}

 19. avatar ΠκΦ

  Επιτέλους .!!!!Να σταματήσει αυτό το χαλι με τις σακούλες . Μέσα στην ανικανότητα της η κυβέρνηση έκανε και και κάτι σωστό ,για να πούμε και του στραβού το δίκαιο .

  1. avatar criskalts, established 2013, restablished 2016 by thessaloniki

   ακομα και μια πλαστικη σακουλα τρολακι ...πιο πολυ μυαλο εχει απο εσενα!

  2. avatar ανωνυμοςς

   Και γιατι δεν κλεινει τα εργοστασια που βγαζουν τις σακκουλες?

  3. avatar άλλο ένα έγκλημα στο όνομα του περιβάλλοντος

   η κυβέρνηση φολολογει τα ΠΑΝΤΑ απλα.... σωστό θα ήταν αν είχε ένα οργανωμένο σχέδιο για το περιβάλλον... δεν μπορεί από την μια να φορολογείς την σακούλα για το καλο του περιβάλλοντος και από την άλλη να υπάρχουν ακόμα ΧΥΤΑ... (δεν λέω για τον Σαρωνικο γιατί ήταν περιβαλλοντολογικό ατύχημα που η κυβέρνηση πήγε να κουκουλώσει και δεν πέτυχε...!!!). Επομένως αν είχε αναπτύξει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο... και απλα το πρώτο βήμα ήταν η σακούλα καλώς... τώρα το μονο που κάνει είναι απλα να φορολογεί την σακούλα...χωρίς την ουσία!!!!!

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει