Στην έγκριση του φόρου άνθρακα που θα επιβάλλει η Ευρωπαϊκή Ένωση στις αερομεταφορές από την 1η Ιανουαρίου 2012 προχώρησε το Ανώτατο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, απορρίπτοντας τα επιχειρήματα των ΗΠΑ σχετικά με το θέμα.

Πάντως, σύμφωνα με το «Reuters», η απόφαση αυτή αναμένεται να κλιμακώσει την ένταση μεταξύ της Ε.Ε και των εμπορικών εταίρων της και κυρίως των ΗΠΑ.

Ουσιαστικά, από την 1η Ιανουαρίου, όλες οι αεροπορικές εταιρείες, που πετούν από και προς την Ε.Ε. θα πρέπει να αγοράζουν δικαιώματα εκπομπής αερίων του θερμοκηπίου, όπως ισχύει ήδη και για άλλες ρυπογόνες βιομηχανίες.

Μάλιστα, το αρχικό κόστος θα είναι ένα μίνιμουμ ποσό, το οποίο όμως αναμένεται να φθάσει περίπου στα 9 εκ ευρώ έως το τέλος του 2020.

Σύμφωνα με τις ΗΠΑ, πάντως, η επιβολή του φόρου αυτού παραβιάζει τη λεγόμενη Συμφωνία Ανοιχτών Αιθέρων για τις πτήσεις Ε.Ε. – ΗΠΑ.

Από την πλευρά της, μέσω twitter, η Επίτροπος για την Κλιματική Αλλαγή Connie Hedegaard δήλωσε πως «ύστερα από την ξεκάθαρη απόφαση του δικαστηρίου, η Ε.Ε αναμένει από τις Αμερικανικές αεροπορικές εταιρείες να σεβαστούν τον νόμο, όπως άλλωστε και η Ε.Ε σέβεται την Αμερικανική νομοθεσία».