Το παγόβουνο στην Ανταρκτική που «αιμορραγεί»

Οι μύθοι που το συνοδεύουν και η εξήγηση των επιστημόνων - Δείτε βίντεο και φωτογραφίες


ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
5:47
27/05/2017
Το παγόβουνο στην Ανταρκτική που «αιμορραγεί»
7
loading

Ανακαλύφθηκε το 1911 από έναν γεω-επιστήμονα. Ήταν ένα εξαιρετικά ιδιαίτερο μέρος. Κάτι που δεν συναντάς κάθε μέρα ακόμα και στα πιο άγρια μέρη του πλανήτη, όπως η Ανταρκτική. Ο Thomas Griffith Taylor εμβρόντητος είδε ένα μεγάλο παγόβουνο να «αιμορραγεί»!

Η επιστημονική κοινότητα άρχισε να εξερευνεί αυτόν τον παγωμένο όγκο προκειμένου να δει για ποιον λόγο ανά διαστήματα βγάζει κόκκινο νερό. Η λύση ήταν απλή: Σκουριά. Το φαινόμενο αυτό δημιουργούταν όταν το οξείδιο του σιδήρου που υπάρχει στο νερό έρχεται σε επαφή με το οξυγόνο του αέρα.

Untitled2

Αλλά αυτό ήταν το ένα σκέλος του μυστηρίου. Το δεύτερο ήταν από πού προερχόταν αυτό το τόσο πλούσιο σε σίδηρο νερό. Μετά από πάρα πολλά χρόνια οι επιστήμονες κατάφεραν να δώσουν την εξήγηση. Οι επιστήμονες ανακάλυψαν, σύμφωνα με το Popular Science, πως για όλα ευθύνεται μια… δεξαμενή αλμυρού νερού που βρίσκεται στη βάση του παγόβουνου.

Με τον τρόπο αυτό λύθηκε το μυστήριο με το παγόβουνο που «αιμορραγεί» αλλά οι επιστήμονες θεωρούν πως έχουν πολλά ακόμα να μάθουν από αυτόν τον παγωμένο όγκο.

Untitled

«Είναι πολύ σημαντικό να καταλάβουμε σε ποιο σημείο και με ποια ταχύτητα οι πλάκες πάγου και τα παγόβουνα θα εξελιχθούν με την κλιματική αλλαγή», αναφέρει η Jessica Badgeley, καθηγήτρια στο Colorado College καθώς όπως σημείωσε όσο ανεβαίνει η θερμοκρασία στον πλανήτη, τόσο συχνότερα θα βλέπουμε παγόβουνα «αιμορραγούν».

Παρά το γεγονός πως οι επιστήμονες έλυσαν το μυστήριο, η έλξη που ασκεί αυτό το φαινόμενο είναι τεράστια με αποτέλεσμα να έχει προκαλέσει την φαντασία πολλών αλλά και διάφορα σενάρια από την πλευρά των συνωμοσιολογιών. Πολλοί είναι οι μύθοι που το συνοδεύουν. Κάποιοι τρομακτικοί κάποιοι, άλλοι φρικιαστικοί με αυτά και με αυτά όμως το παγόβουνο πήρε την ονομασία «Καταρράκτες αίματος».

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ


ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

7
σχόλια
 1. avatar erol

  οριστε τα θαυματα του θεου παραδηγματα ότι είναι μεγαλοσ οσο δεν φανταζωμαστε

 2. avatar Γεράκι

  Όποιος είναι άθεος μα μην ασχολείται με την πίστη των άλλων ανθρώπων. Δικαίωμα τους να πιστεύουν όπου θέλουν.

 3. avatar ΣΤΑΥΡΟΣ ΒΟΛΟΣ

  ΔΕΝ ΕΧΕΤΕ ΤΟ ΣΘΕΝΟΣ ΝΑ ΓΡΑΨΕΤΕ ΟΥΤΕ ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΣΑΣ ΚΡΥΒΕΣΤΑΙ ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΜΙΑ ΟΘΟΝΗ.
  ΝΑ ΡΩΤΗΣΕΙΣ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΗΤΑΝ ΝΑ ΠΕΘΑΝΟΥΝ ΚΑΙ ΞΑΦΝΗΚΑ ΕΓΙΝΑΝ ΚΑΛΑ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΕΛΑ ΝΑ ΤΑ ΠΟΥΜΕ.

 4. avatar Οτι να ναι

  Αν ηταν στην Ελλαδα θα ειχε γίνει ήδη τόπος προσκυνήματος. Ποια Παναγία της Τήνου .....

 5. avatar Randy Psomas

  Φανταστικο μέρος η Ανταρκτική. Η απέραντη ησυχία και η μη ρυπασμένη φύση, με φιλικούς πιγκουϊνους και ανέμελες φάλαινες. Μόνο τα θαλάσσια λοντάρια και οι φωλιές των πιγκουϊνων μυρίζουν ασχημα. Ελπίζουμε να διατηρηθεί αναλοίωτη η διεθνής συνθήκη της και να παψουν οι καταπατήσεις \"τυπου Χιλής\".

 6. avatar Kay

  Θαυμα θαυμα! Να χτίσουμε εκκλησία, α βαλουμε εικόνα με αγιο να αιμορραγεί να έρχονται μιλιούνια οι πιστοι να παίρνουν το αίμα του που θα ειναι θαυματουργό!

  1. avatar criskalts

   Μακριά από καλπη.

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει