Στο έλεος του Θεού έχει αφεθεί ο Θερμαϊκός κόλπος. Από τις 9 του προηγούμενου Σεπτέμβρη τα απορρυπαντικά σκάφη σταμάτησαν να καθαρίζουν, ενώ τα επεισόδια ρύπανσης… παίρνουν και δίνουν.

Το πλέον πρόσφατο ήταν και τραγικό. Δεκατρία θαλασσοπούλια πνίγηκαν στο… πετρέλαιο. Παρά τις φιλότιμες προσπάθειες των μελών του σωματείου «Δράση για την άγρια ζωή» να τα σώσουν, ήταν αργά, αναφέρει δημοσίευμα του Αγγελιοφόρου.

Οι εικόνες των πουλιών (μαυροβουτηχτάρια) με τα πετρελαιοειδή να τα έχουν καλύψει, θύμιζαν Περσικό κόλπο. Όμως οι αρμόδιοι δε φαίνεται καν να συγκινούνται, καθώς, πέραν ορισμένων εθελοντών και ευαισθητοποιημένων υπαλλήλων κρατικών υπηρεσιών, για μία ακόμη φορά ο Θερμαϊκός είναι εγκαταλειμμένος στην τύχη του.

Μέχρι σήμερα, μάλιστα, δεν έχει καν προσδιοριστεί η πηγή από την οποία διέρρευσαν τα πετρελαιοειδή, ούτε καν η σύστασή τους. Ελλείψει ενημέρωσης από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Θεσσαλονίκης, το μοναδικό καταγεγραμμένο επισήμως επεισόδιο ρύπανσης (χωρίς περαιτέρω πληροφορίες) στο Θερμαϊκό είναι στις 30 Νοεμβρίου 2011.

Από τις αρχές του προηγούμενου Σεπτεμβρίου οι καθαρισμοί σταμάτησαν. Αιτία η έλλειψη χρημάτων και η μη προκήρυξη του διαγωνισμού για τη συνέχιση των τακτικών και έκτακτων καθαρισμών του κόλπου από τις ιδιωτικές εταιρίες που έχουν την τεχνογνωσία και τα μέσα. Η σύμβαση με το μέχρι πρότινος ανάδοχο έληξε και δεν ανανεώθηκε. «Θα είναι ευτύχημα να ανανεωθεί από το νέο έτος», έλεγαν οι αρμόδιοι.

Σύμφωνα με την προϊσταμένη της διεύθυνσης Προστασίας και Ανάπτυξης του Θερμαϊκού Κόλπου, Νικολέττα Τσικώτη, «οι προδιαγραφές για το διαγωνισμό είναι έτοιμες και περιλαμβάνουν και τον καθαρισμό από πετρελαιοειδή. Δυνατότητα επέμβασης σε τέτοια περιστατικά υπάρχει και υπάρχουν και οι εταιρίες με την τεχνογνωσία. Ομως από τον προηγούμενο Σεπτέμβριο έχει λήξει η σύμβαση και δεν υπάρχει καθαρισμός. Εμείς είμαστε έτοιμοι για το διαγωνισμό, εφόσον υπάρξουν οι πιστώσεις».

TAGS
Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Newsbeast. Ακολουθήστε το Newsbeast σε Instagram, Facebook και Twitter.