Προανάκριση διενεργεί το Κεντρικό Λιμεναρχείο Θεσσαλονίκης, προκειμένου να εντοπίσει την προέλευση της κηλίδας πετρελαιοειδών, που διέρρευσαν στο Θερμαϊκό κόλπο και είχαν ως αποτέλεσμα να πεθάνουν 13 θαλασσοπούλια, σύμφωνα με τον Αγγελιοφόρο.

Άλλοι αρμόδιοι στην πόλη δεν ενημερώθηκαν και δεν κινητοποιήθηκαν για το συμβάν, καθώς η τυπική ανακοίνωση του Λιμεναρχείου ότι καταγράφηκε ένα «επεισόδιο ρύπανσης» στις 30 Νοεμβρίου 2011, δίχως περαιτέρω στοιχεία, δεν έτυχε της δέουσας προσοχής.

Το πρόβλημα όμως ήταν τόσο σημαντικό ώστε επί τρεις μέρες το Λιμενικό προσπαθούσε με τη συνδρομή των εργαζομένων στα ρυμουλκά και τα άλλα μικρά σκάφη του λιμανιού της Θεσσαλονίκης, να περιορίσει τη ρύπανση, η οποία όμως ήταν εμφανής ακόμα και με γυμνό μάτι στην περιοχή του Λευκού Πύργου, στο πιο κεντρικό κομμάτι δηλαδή της παραλίας της Θεσσαλονίκης.

Από την προηγούμενη Δευτέρα μέχρι και την Τετάρτη στην τεχνητή νησίδα όπου δένουν, φορτώνουν και ξεφορτώνουν τα πλοία που μεταφέρουν πετρελαιοειδή και όπου υπάρχουν οι τροφοδοτικοί αγωγοί των εταιριών πετρελαιοειδών, σήμανε συναγερμός.

Η διαρροή πετρελαιοειδών είχε γίνει αντιληπτή από την Παρασκευή κι επί τρεις μέρες είχαν απλωθεί υδατοφράγματα, προκειμένου να περιορίσουν την έκταση της ρύπανσης και να συλλέξουν τις ποσότητες των πετρελαιοειδών.

«Με την ανάλυση των πετρελαιοειδών είναι δυνατός σχεδόν άμεσα ο εντοπισμός του ρυπαντή», δηλώνουν κατηγορηματικά εκπρόσωποι του Λιμενικού. Ενα μέρος των ποσοτήτων που σκορπίστηκαν στο Θερμαϊκό συλλέχθηκε από τα σκάφη του Λιμενικού, όμως χρειάστηκε να φυσήξει για να απομακρυνθούν οι υπόλοιπες ποσότητες.

Οι υπεύθυνοι των εταιριών πετρελαιοειδών, που εδρεύουν στη Θεσσαλονίκη, διέψευσαν κατηγορηματικά στο σύνολό τους, μιλώντας στον «Αγγελιοφόρο», το ενδεχόμενο βλάβης ή άλλης περίπτωσης διαρροής πετρελαίου από τους αγωγούς τους στο Θερμαϊκό. Το Γραφείο Περιβάλλοντος του Κεντρικού Λιμεναρχείου Θεσσαλονίκης επισήμανε χθες πάντως πως διενεργείται προανάκριση και πως ακόμη δεν έχουν προσδιοριστεί η πηγή της ρύπανσης και ο υπαίτιος.