Με απόφαση του ιαπωνικού υπουργικού συμβουλίου εγκρίθηκε την 21η Οκτωβρίου, έκτακτος προϋπολογισμός ύψους 21 εκατ. ευρώ για την αποκατάσταση των πληγέντων και την ανοικοδόμηση των κατεστραμμένων περιοχών, ενώ μέρος αυτού προβλέπεται να δοθεί όμως και στην αλιεία με επίσημο στόχο «η σταθεροποίηση του προγράμματος για το κυνήγι φαλαινών για επιστημονικούς λόγους».

Σύμφωνα με πληροφορίες, το πρόγραμμα της Ιαπωνίας για το κυνήγι φαλαινών κόστισε μέχρι τον περασμένο Φεβρουάριο 28 εκατ. ευρώ ξεπερνώντας κατά 18 εκατ. το όριο του προϋπολογισμού. Αυτά τα ελλείμματα ισοσταθμίζονται κατόπιν μέσω φορολογικών εσόδων.

Το κυνήγι φαλαινών θεωρείται πολύ δημοφιλές στην Ιαπωνία και αποφέρει πολλά χρήματα. Αυτό παρά τα στοιχεία έρευνας της Greenpeace που δείχνουν ότι μόλις το 5% των Ιαπώνων καταναλώνει κρέας φάλαινας. Το 92% των πολιτών αγνοούν μάλιστα ότι η κυβέρνησή τους σκοτώνει ετησίως εκατοντάδες φάλαινες στην προστατευμένη περιοχή της Ανταρκτικής. Επιπρόσθετα, σύμφωνα με κυβερνητικά στοιχεία θανατώθηκαν αυτή τη σεζόν 195 φάλαινες στον Ειρηνικό Ωκεανό.

Πηγή: 24h.gr