Περισσότεροι από επτακόσιοι πελεκάνοι και άλλα είδη μεταναστευτικών πουλιών, όπως χαλκόκοτες και κορμοράνοι, εμφανίστηκαν για πρώτη φορά έπειτα από αρκετά χρόνια στη λίμνη Κορώνεια, όπου και παρέμειναν για περισσότερο από ένα μήνα για να ξεκουραστούν στη φθινοπωρινή τους μετανάστευση παρά τη ρύπανση που σχεδόν νέκρωσε τη λίμνη.

Σύμφωνα με το Φορέα Διαχείρισης Λιμνών Κορώνειας Βόλβης, τα πουλιά αυτά δεν είχαν εμφανιστεί στη λίμνη από το 2004, γεγονός που αποδεικνύει ότι τη «θυμούνται» και αυτή την φορά την επέλεξαν για ξεκούραση.

Όντας πλέον στην καρδιά της φθινοπωρινής μετανάστευσης, στην Κορώνεια, παρατηρούνται παρυδάτια πουλιά με κυρίαρχες τις αβοκέτες που ξεκουράζονται πριν να συνεχίσουν το ταξίδι τους, φοινικόπτερα και βαρβάρες καθώς και αφρόπαπιες, όπως πρασινοκέφαλες, καπακλήδες, κιρκίρια, χουλιαρόπαπιες και σαρσέλες.

Στη λίμνη Βόλβη βρίσκονται πάνω από 1000 λαγγόνες, αριθμός ιδιαίτερα αυξημένος σε σχέση με άλλες χρονιές ενώ οι πρώτες μαυροκέφαλες έχουν φτάσει από τον Αύγουστο. Παράλληλα, μεγάλος αριθμός πουλιών όπως σταχτομυγοχάφτες, φυλλοσκόποι και διάφορα είδη αετών βρίσκονται σε περιοχές περιφερειακά των λιμνών.