Οι αποφάσεις της κυβέρνησης για «επικαιροποίηση» των τιμών αγοράς της ενέργειας που παράγεται από ανανεώσιμες πηγές (φωτοβολταϊκά, αιολικά κλπ.) δεν θα ισχύσουν αναδρομικά, θα ληφθούν μετά από διαβούλευση που έχει ξεκινήσει με τους αρμόδιους φορείς (ΡΑΕ, ΔΕΣΜΗΕ, ΔΕΗ) και θα καταλήξουν σε μία βιώσιμη λύση τόσο για το ΔΕΣΜΗΕ, όσο και για τους επενδυτές ΑΠΕ λαμβάνοντας υπόψη την πρόοδο της τεχνολογίας και το κόστος αυτής.

Τις διαβεβαιώσεις αυτές έδωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Γ. Παπακωνσταντίνου σε ομιλία του απόψε στα εγκαίνια της 6ης Διεθνούς Έκθεσης Energy-Photovoltaic ’11, με θέμα «Οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας στα χρόνια της κρίσης».

Στόχος, όπως ανέφερε, είναι να επιτευχθεί ισορροπία που θα επιτρέψει την κερδοφορία των παραγωγών ενέργειας χωρίς να γονατίσουμε το Ελληνικό νοικοκυριό, τον κρατικό προϋπολογισμό και τις επιχειρήσεις που καταναλώνουν ενέργεια.

Ο κ. Παπακωνσταντίνου αναφέρθηκε στην πρόοδο που έχει σημειωθεί στον τομέα των ΑΠΕ που είχε σαν αποτέλεσμα να προστεθούν στο πρώτο εξάμηνο του 2011 300 MW από νέες μονάδες και τόνισε ότι μεγάλα επενδυτικά σχέδια, όπως το «Ήλιος» που αποσκοπεί σε εξαγωγή «πράσινης» ενέργειας προς την Ευρώπη δεν έρχονται να παραγκωνίσουν τις μικρότερες μονάδες.

«Το “Ήλιος είναι έργο ανεξάρτητο των εθνικών στόχων και δεν πρόκειται να επιβαρύνει ούτε τη δυνατότητα σύνδεσης νέων μονάδων στο εθνικό σύστημα, ούτε το κόστος για τον καταναλωτή και το δημόσιο μέσω εγγυημένης τιμής. Το εθνικό σύστημα έχει ανάγκη τις μονάδες που σήμερα αναπτύσσονται», τόνισε ο υπουργός.

Στους στόχους της πολιτικής για τις ΑΠΕ περιλαμβάνονται ακόμη, όπως ανέφερε, η αδειοδότηση σχεδίων που βρίσκονται σε διαδικασία αξιολόγησης, η αντιμετώπιση του παρεμπορίου αδειών ΑΠΕ, η στήριξη της καινοτομίας και η τεχνολογική ανάπτυξη της εγχώριας βιομηχανίας παραγωγής ηλιακών συστημάτων και συστημάτων που αξιοποιούν τις άλλες ανανεώσιμες πηγές.

Στην ίδια εκδήλωση ο πρόεδρος του Εμποροβιομηχανικού Επιμελητηρίου της Αθήνας Κ. Μίχαλος ανέφερε ότι «μετά το ξέσπασμα της δημοσιονομικής κρίσης και την τήρηση μίας μονοδιάστατης και αναποτελεσματικής, οικονομικής πολιτικής, οι επενδύσεις στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας παραμένουν στάσιμες».

Παρότι οι ΑΠΕ αποτελούν έναν από τους πιο δυναμικά αναπτυσσόμενους κλάδους, παγκοσμίως, παρότι μπορεί να τοποθετήσουν την Ελλάδα στο διεθνή επενδυτικό χάρτη της ενέργειας, παρότι δίνουν την ευκαιρία στη χώρα μας να αξιοποιήσει τις ανεξάντλητες φυσικές πηγές ενέργειας, που διαθέτει, εμείς αρνούμαστε να αξιοποιήσουμε ένα σπουδαίο ανταγωνιστικό πλεονέκτημα, να δημιουργήσουμε ένα περιζήτητο προϊόν στις αγορές του εξωτερικού, να εξάγουμε εμείς – και όχι άλλες βόρειες χώρες με ελάχιστη ηλιοφάνεια – τεχνογνωσία και ενέργεια από φυσικές πηγές, ανέφερε ο κ. Μίχαλος