Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν, δήλωσε καθ’ οδόν προς το ετήσιο Φόρουμ των Νήσων του Ειρηνικού, στο Όκλαντ, στη Νέα Ζηλανδία, ότι είναι έτοιμος να «κρούσει τον κώδωνα τοιυ κινδύνου σε ολόκληρο τον κόσμο» για τα δύο μικρά νησιωτικά συμπλέγματα που κινδυνεύουν να καλυφθούν από τα νερά, λόγω της αλλαγής του κλίματος.

Ο Μπαν Κι Μουν έμεινε χτες το βράδυ στα Νησιά του Σολομώντα. Είπε ότι η άνοδος της στάθμης της θάλασσας εξαφανίζει τα σπαρτά στα νησιά του συμπλέγματος με χαμηλό υψόμετρο και απειλεί την ύπαρξη ολόκληρης της αλυσίδας νήσων.

Τόνισε ότι ο αναπτυγμένος κόσμος έχει ηθική υποχρέωση να βοηθήσει χώρες σαν τα Νησιά του Σολομώντα, οικονομικά και τεχνολογικά.

Σήμερα το πρωί κατευθύνθηκε στο νησιωτικό σύμπλεγμα Κιριμπάτι, όπου η άνοδος της στάθμης των νερών υποχρέωσε ήδη ορισμένους αγρότες να μετεγκατασταθούν σε υψηλότερα σημεία.

Περιέγραψε τη μικροσκοπική χώρα ως την «πρώτη γραμμή» της δημόσιας συζήτησης για την αλλαγή του κλίματος και προειδοποίησε τους κατοίκους για τις μικρές πιθανότητες να σημειωθεί, στο κοντινό μέλλον, περαιτέρω σημαντική πρόοδος στις διεθνείς κλιματικές διαπραγματεύσεις.

«Θα μεταφέρω τις ανησυχίες σας στον κόσμο, στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών και στις συνομιλίες για το κλίμα, στο Ντέρμπαν, στη Νότια Αφρική. Πρέπει να προστατεύσουμε τον κόσμο μας έτσι ώστε τα παιδιά και τα εγγόνια μας να μην αναγκαστούν να αναρωτηθούν για το πώς και υπήρξαμε τόσο ανεύθυνοι», είπε στο κοινό του, στο Κιριμπάτι, ο Μπαν Κι Μουν.

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ κατευθύνεται προς την πρωτεύουσα της Νέας Ζηλανδίας. Θα παραστεί στις εργασίες του ετήσιου Φόρουμ των Νήσων του Ειρηνικού, μαζί με άλλους υψηλούς προσκεκλημένους, μεταξύ των οποίων είναι ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, που θα συνοδεύεται από την Επίτροπο για τη Δράση για το Κλίμα Κόνι Χέντεγκααρντ, ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Αλέν Ζιπέ και ο Αμερικανός αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Τόμας Νάιντς.

«Αυτό που θα αναδειχθεί στις συνομιλίες είναι η προσαρμογή στην αλλαγή του κλίματος», εκτιμά ο πρωθυπουργός της Σαμόα, Τουιλαέπα. «Πρόκειται για το σημαντικότερο σημείο στο οποίο εστιάζουν όλοι οι ηγέτες των Νήσων του Ειρηνικού και όλα αυτά τα νησιά θα επηρεαστούν» πρόσθεσε.