Η προστασία της χελώνας καρέτα καρέτα, η καταγραφή των φωλιών, καθώς και η ενημέρωση των πολιτών είναι οι στόχοι του εθελοντικού προγράμματος του συλλόγου για την προστασία της θαλάσσιας χελώνας «Αρχέλων», που πραγματοποιείται στον Λακωνικό κόλπο. Με το σύνθημα «Μπορούμε να ζήσουμε όλοι μαζί», ο σύλλογος αποσκοπεί στην ευαισθητοποίηση μικρών και μεγάλων και στην εξοικείωση τους με το αρχαίο αυτό ζώο.

Στην περιοχή του Λακωνικού κόλπου καταγράφεται η αναπαραγωγική δραστηριότητα των καρέτα καρέτα. Παράλληλα με την έρευνα, οι φωλιές που εντοπίζονται προστατεύονται από φυσικούς θηρευτές. Εκτός από την καταγραφή και την προστασία των φωλιών, η εθελοντική ομάδα διαθέτει περίπτερο ενημέρωσης στην παραλία Μαυροβουνίου, έξω από το κάμπινγκ Μελτέμι, και όπως αναφέρει το δημοσίευμα της Real planet, πραγματοποιεί παρουσιάσεις σε ξενοδοχεία και κάμπινγκ της περιοχής για την πλήρη ενημέρωση του κοινού.

Η ομάδα, εκτός από ίχνη χελωνών, συχνά καταγράφει ίχνη αυτοκινήτων στις παραλίες ή ακόμη και ολόκληρες περιοχές που έχουν ισοπεδωθεί για να τοποθετηθούν ομπρέλες και ξαπλώστρες. Αυτές οι δραστηριότητες μπορούν να προκαλέσουν όχληση στις χελώνες, αλλά και σημαντική αλλοίωση στο οικοσύστημα.