Ταξιδεύω πολύ στην Ελλάδα αλλά και το εξωτερικό όμως πάντα φροντίζω να προσέχω ως ταξιδιώτης το περιβάλλον. Τι ακριβώς κάνω;

Προτιμώ τα εισιτήρια μου να είναι ηλεκτρονικά και όχι χάρτινα γι’ αυτό φροντίζω έγκαιρα για το κλείσιμο του ταξιδιού.

Επιλέγω απευθείας πτήσεις όποτε μπορώ. Χρησιμοποιούνται λιγότερα καύσιμα σε σχέση με τις πτήσεις με ανταπόκριση γιατί κατά την προσγείωση και την απογείωση καταναλώνονται πολλά καύσιμα. Προσπαθήστε να πετάξτε κατά τη διάρκεια της ημέρας. Οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι οι νυχτερινές πτήσεις είναι δύο φορές πιο επικίνδυνες για το περιβάλλον.

Δεν παίρνω πολλές αποσκευές μαζί μου. Έτσι βοηθώ στην αύξηση της αποδοτικότητας των καυσίμων και τη μείωση των εκπομπών του διοξειδίου του άνθρακα.

Ανακυκλώνω πάντα τα διαφημιστικά φυλλάδια ή τους χάρτες καθώς και όσα έντυπα, εφημερίδες ή εισιτήρια για μετακινήσεις ή μουσεία κ.τλ. χρησιμοποιώ κατά τη διάρκεια του ταξιδιού μου.

Στο ξενοδοχείο ζητώ τα σεντόνια και οι πετσέτες μου να μην αλλάζονται καθημερινά.

Όταν φεύγω από το δωμάτιο του ξενοδοχείου, έχω σβήσει φώτα, τηλεόραση, κλιματισμό, βρύσες και δεν αφήνω στις πρίζες τον φορτιστή του κινητού ή του λαπτοπ μου.

Χρησιμοποιώ τα μέσα μαζικής μεταφοράς ή προτιμώ να περπατήσω αντί να νοικιάσω αυτοκίνητο. Το περπάτημα παράγει μηδενικές εκπομπές ρύπων και με βοηθά να παραμένω σε φόρμα, ακόμα και στο ταξίδι.

Χρησιμοποιώ ψηφιακή φωτογραφική μηχανή αντί φωτογραφικές μιας χρήσης.

Επιλέγω γεύσεις τοπικές με ντόπια υλικά. Αυτό συμβάλλει στην τοπική οικονομία και μειώνει τις εκπομπές αερίων θερμοκηπίου.

Δείχνω τον απαραίτητο σεβασμό στο περιβάλλον. Δεν παίρνω μαζί μου πετραδάκια από την παραλία ή βότσαλα για να μην εκλείψουν από αυτό. Θυμηθείτε ότι ο καθένας μας μπορεί να κάνει τη διαφορά!

Το μυστικό

Ο πράσινος ταξιδιώτης είναι αυτός που σέβεται τον τόπο που επισκέπτεται. Η οικολογική συνείδηση στο ταξίδι δεν είναι πλέον άποψη αλλά ανάγκη.

Πηγή: omorfamistika.gr