Εκτός από τον άνθρωπο, υπάρχει ένα ακόμη είδος του ζωικού βασιλείου που μπορεί να εμφανίσει μια τάση προς την αριστεροχειρία: τα καγκουρό.

Ερευνητές ανακάλυψαν ότι τα περισσότερα καγκουρό είναι αριστερόχειρα, καθιστώντας τα το μόνο άλλο είδος -εκτός από τους ανθρώπους- που χρησιμοποιεί το αριστερό χέρι σε μεγάλη κλίμακα.

Η έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Current Biology, διεξήχθη από μια ομάδα ρώσων επιστημόνων, οι οποίοι αφιέρωσαν πολλές ώρες παρατηρώντας τη συμπεριφορά πολλών ειδών μαρσιποφόρων σε άγρια κατάσταση.

Οι επιστήμονες συμπεριέλαβαν στην έρευνά τους τα κόκκινα καγκουρό, τα wallaby (μικρό καγκουρό) με κόκκινο λαιμό και τα γκρι καγκουρό και βρήκαν ότι τα περισσότερα ζώα αυτών των ειδών χρησιμοποιούσαν πιο συχνά το αριστερό μπροστινό άκρο τους, σε σχέση με το δεξί.

Επιπλέον, διαπίστωσαν ότι η προτίμηση στο αριστερό χέρι ίσχυε για διάφορες χρήσεις και συμπεριφορές, όπως το φαγητό, η περιποίηση και το πιάσιμο διαφόρων πραγμάτων.

Το bettong, ένα μικροσκοπικό μαρσιποφόρο που θυμίζει σκίουρο, εμφάνισε επίσης μια ιδιαίτερη προτίμηση στην αριστεροχειρία, όπως τα καγκουρό.

Σύμφωνα με όσα αναφέρει δημοσίευμα του βρετανικού Independent, παρά τη διαδεδομένη εσφαλμένη αντίληψη, ότι οι πολικές αρκούδες είναι αριστερόχειρες (χρησιμοποιώντας το δεξί τους πόδι για να καλύψουν τη μαύρη μύτη τους προτού σκοτώνουν τη λεία τους με το αριστερό), αυτά τα μαρσιποφόρα είναι τα μόνα μη-ανθρώπινα ζώα, που χρησιμοποιούν ως επί το πλείστον το ένα χέρι περισσότερο από το άλλο.